Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 29.11.2023. 15:00

Procurio dokument o transportu životinja - najavljuju se stroži uvjeti?

Cilj je doprinijeti održivijem sustavu hranidbe te odgovoriti na najnovija saznanja o dobrobiti životinja koja bi trebala biti bolja

Foto: Depositphotos/ Miguel-Perfectti
  • 1.910
  • 132
  • 0

Europska komisija predstavlja još prijedloga za strože postupanje u transportu životinja uzgajanih u komercijalne svrhe. Prema dokumentu koji je procurio u javnost, piše arc.2020, neće zabraniti njihov izvoz u zemlje izvan EU-a, ali će udvostručiti skraćeno vrijeme transporta i dopušteni prostor. Istaknuto je i da bi se pravila lakše provodila uz provjeru u stvarnom vremenu putem digitalnih sustava.

Novi prijedlozi u okviru strategije Od polja do stola trebali bi biti predstavljeni 6. prosinca, a navodi se da je cilj doprinijeti održivijem sustavu hranidbe te odgovoriti na najnovija saznanja o dobrobiti životinja koja bi trebala biti bolja.

Razlog što su odustali od zabrane izvoza u treće zemlje, što su tražile pojedine organizacije, je što bi takva trgovina vjerojatno bila zamijenjena onom iz zemalja u kojima se ne vodi računa o dobrobiti životinja.  

Stroži uvjeti

Predložena pravila odnose se na pogodnosti u prijevozu, zahtjeve za određena prijevozna sredstva, vrijeme putovanja i odmora. Postoje dodatni prijedlozi vezani za plovila i velike udaljenosti. Iz transporta se isključuju životinje koje prođu više od 80 posto razdoblja bremenitosti, kao i mlade životinje, telad mlađa od pet tjedana i težine manje od 50 kg. Izuzetak je za telad koja se prevoze do 50 km. To znači da bi vlasnici mliječnih farmi njih morali držati duže vremensko razdoblje.

Što transport traje duže to je veća mogućnost zaraze životinja

Traži se i zabrana transporta ozlijeđenih životinja, a sve koje su ozlijeđene ili se razbole tijekom puta morale bi se odmah zbrinuti i ukloniti iz grupe. Grla u laktaciji moraju biti pomuzena u roku od 12 h.

U slučaju životinja namijenjenih klanju, duga putovanja definirana su kao "ona koja traju dulje od 9 sati", a prema najnovijim uputama koje je izdalo tijelo za sigurnost hrane EU (EFSA).

Utjecaj na funkcioniranje unutarnjeg tržišta

Otprilike 1,4 milijarde životinja transportira se svake godine između država članica EU-a i u treće zemlje što predstavlja značajan utjecaj na funkcioniranje unutarnjeg tržišta, ističe se u nacrtu.

Prema podacima Europske komisije, više od trećine takvih putovanja u EU traje između osam i 24 sata. Brojka je još veća kod konja, goveda, ovaca i koza, na koje otpada više od 40 posto putovanja.


Tagovi

Transport životinja Transport teladi Transport krava Dobrobit životinja Europska komisija Stroža pravila


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled