Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 15.02.2024. 09:00

Program potpora namijenjen izvornim pasminama peradi u javnom savjetovanju

Izvorne pasmine peradi su zagorski puran, kokoši hrvatice, posavske kukmaste i križevačke kukmice. A kolike su potpore po kljunu?

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 691
  • 47
  • 0

Nacrt prijedloga Pravilnika o provedbi Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja izvornih pasmina peradi za razdoblje 2024. - 2026. godine pušten je u javno savjetovanje

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, njime su definirani uvjeti, prihvatljivi korisnici te njihova prava i obveze, prihvatljivi kljunovi izvorne pasmine peradi i najviši iznos potpore po prihvatljivom kljunu. Nadalje, propisan je način podnošenja Zahtjeva za potporu i razdoblje za njegovo podnošenje, te tijela nadležna za provedbu.

Cilj je, kažu, unaprijediti uzgoj izvornih pasmina, povećati broj njihovih uzgojno valjanih kljunova te proizvodnost po uzgojno valjanoj jedinki, poticanje gospodarske konkurentnosti uzgoja izvornih pasmina te poboljšanje statusa poljoprivrednika u vrijednosnom lancu.

Iznos ovisi o pasmini

Kako stoji u Nacrtu, korisnici potpore su upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i posjednici su uzgojno valjanih kljunova upisanih u Središnji popis matičnih jata izvornih pasmina peradi.

Za potporu su prihvatljivi uzgojno valjani kljunovi izvornih pasmina kokoši hrvatice, posavske kukmaste, križevačke kukmice i zagorskog purana koji:

  • sudjeluju u provedbi uzgojnog programa za pojedinu izvornu pasminu peradi a što se dokazuje upisom u Središnji popis matičnih jata izvornih pasmina peradi kojeg vodi Ministarstvo
  • se nalaze na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 15. listopada u godini podnošenja zahtjeva

Najviši iznos potpore po prihvatljivom kljunu je 15 eura za zagorskog purana matičnog jata, te 6 eura za kokoši hrvatice, posavske kukmaste kokoši i križevačke kukmice matičnog jata.

"U slučaju da se utvrdi da ukupni zatraženi iznos potpore na temelju ovoga Programa premašuje iznos novčanih sredstava, isplata će se vršiti na način da će se svim korisnicima, koji su ostvarili pravo na temelju ovoga Programa, proporcionalno umanjiti iznos potpore, uzimajući u obzir raspoloživi iznos", stoji u Nacrtu. 

Detalje nađite ovdje

Savjetovanje je otvoreno do 21. veljače 2024., napominju iz Ministarstva. 


Tagovi

Javno savjetovanje Nacrt prijedloga Izovorne pasmine Perad Zagorski purani Kokoši hrvatice Posavske kukmaste kokoši Križevačke kukmice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.