Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 15.10.2023. 10:30

Program potpore za izvorne pasmine peradi u javnom savjetovanju

Jedinični iznos potpore po kljunu utvrđuje se temeljem ukupnog broja prihvatljivih kljunova za potporu i visine sredstava predviđenih Programom.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.151
  • 65
  • 0

Nacrt prijedloga Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja izvornih pasmina peradi za razdoblje 2024. – 2026. pušten je u javno savjetovanje.

Potpora se dodjeljuje za poticanje uzgoja uzgojno valjanih kljunova zagorskog purana, kokoši hrvatice, posavske kukmaste kokoši i križevačke kukmice upisanih u Središnji popis matičnih jata izvornih pasmina peradi koja se nalaze na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 15. listopada u godini podnošenja zahtjeva.

Maksimalno 15 ili 6 eura po kljunu

Kako stoji u prijedlogu, korisnici su dužni za svako matično jato voditi zaseban Očevidnik, a proizvodne podatke iz njega nakon obrade Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu unosi u Središnji popis matičnih jata izvornih pasmina peradi.

Jedinični iznos potpore po kljunu utvrđuje se temeljem ukupnog broja prihvatljivih kljunova za potporu i visine sredstava predviđenih Programom, pri čemu jedinični iznos ne može biti veći od: 15 eura po prihvatljivom kljunu zagorskog purana ili 6 eura po prihvatljivom kljunu kokoši hrvatice, posavske kukmaste kokoši i križevačke kukmice.

Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. u iznosu od 66.700 eura godišnje odnosno 200.100 eura u trogodišnjem razdoblju.

Koji su ciljevi Programa?

"Njegovom provedbom omogućit će se povećanje broja uzgojno valjanih kljunova izvornih pasmina peradi, poboljšanje proizvodnih osobina te potaknuti interes kod novih uzgajivača za uzgojem ovih izvornih pasmina", napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Istovremeno, kažu, potaknut će jačanje gospodarske konkurentnosti uzgoja izvornih pasmina peradi te poboljšanje statusa poljoprivrednika u vrijednosnom lancu.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 11. studenog 2023.


Tagovi

Javno savjetovanje Izvorne pasmine Perad Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo