Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nizozemsko stočarstvo
  • 21.10.2023. 15:00

Proizvođači stočne hrane traže odštetu zbog smanjenja populacije životinja

Vlada se želi reorganizirati i spremna je puno platiti za to. Ali onda treba biti dosljedan i plaćati sve poduzetnike, a ne samo poljoprivrednike, poručuju nizozemske tvrtke

Foto: Depositphoto/budabar
  • 3.348
  • 267
  • 1

Vlada Nizozemske je u svom programu smanjenja populacije životinja dovela proizvođače stočne grane u gubitke.

Dvije tvrtke Fransen Gerrits i P. Bos Veevoeders podnijele su tužbu protiv Vlade i traže kompenzaciju za svoje ekonomske gubitke. Smatraju da nije fer da stočari primaju potpore dok to nije slučaj s proizvođačima hrane za stoku.

Treba platiti svima, ne samo poljoprivrednicima

"Vlada se želi reorganizirati i spremna je puno platiti za to. Ali onda treba biti dosljedan i plaćati sve poduzetnike, a ne samo poljoprivrednike. I mi i druge kompanije trpimo kada se broj stoke smanjuje. Sada samo stočari primaju naknadu. Pitamo se je li to pravno uredu", stoji u njihovoj tužbi, navodi demolenaar

Oni smatraju da vlada ne uzima u obzir ekonomske gubitke industrije na adekvatan način te traže pravdu na sudu. Iznos naknade koju traže nije poznat.

Međutim, to nije jedini razlog. 

Bolje ulagati u inovacije

Ako sudac doista presudi da svi poduzetnici u poljoprivredi imaju pravo na naknadu, Fransen se nada da će to natjerati vladu na razmišljanje. Odšteta svima bila bi skupa za državu.

Trajno zatvaranje: Gotovo 1,5 milijardi eura za prestanak bavljenja stočarstvom

"Nadam se da će tada razmisliti o drugim mogućim mjerama. Sadašnje mjere za smanjenje emisije dušika su nam trn u oku. Naravno, smeta nam poslovno. No, ozbiljno se pitam hoće li restrukturiranje stočnog fonda imati željeni efekt. Troši se mnogo novca na shemu koja može rezultirati premalom redukcijom dušika. Po mom mišljenju, inovacijama se može postići puno više."

Državno tužiteljstvo, koje je predstavnik vlasti, ne vidi razlog za odštetu. Smatraju da ovo pravo imaju samo u slučaju kada je tvrtka direktno pogođena mjerama vlade i ako je u nesrazmjerno nepovoljnom položaju. Tvrde da to ovdje nije slučaj. Očekuje se da će presuda biti donesena 15. studenog 2023. godine.


Tagovi

Nizozemska Smanjenje populacije životinja Smanjenje broja stoke Nizozemsko stočarstvo Gubici Stočni fond Odšteta Emisije dušika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.