Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nesilice
  • 01.12.2023. 07:30

Proizvodnja jaja: Kako produžiti proizvodni vijek nesilica?

Suvremen način uzgoja donose hibridne kokoši čija se nosivost kreće od 420 do 440 jaja u 72 tjedna. Uz optimalan uzgoj ona može doći i do 100 tjedana.

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 2.930
  • 168
  • 0

Proizvodnja jaja može biti unosan posao, a na ekonomičnost utječe dužina života nesilica ili trajanje isplativosti držanja.

Suvremen način uzgoja donose hibridne kokoši čija se nosivost kreće od 420 do 440 jaja u 500 proizvodnih dana, odnosno do 72 tjedna. To omogućava produžavanje njihovog proizvodnog ciklusa.

Briga o pilićima od prvog dana

Zbog dužeg razdoblja njihovog držanja sve su važniji faktori kao što su smrtnost, zdravlje životinja, stabilnost perja i sl., navodi Agrarheute.

"Postoji potencijal za duži period držanja nesilica", rekla je dr. Birgit Spindler s Veterinarskog sveučilišta u Hannoveru na DLG peradarskoj konferenciji u Celleu. Smatra da je optimalan uzgoj odlučujući faktor za držanje do 95. ili čak 100. tjedna.

Osnova za dug život se postavlja u ranim fazama držanja pilića i tranzitnog razdoblja do 35. tjedna života. Spindler ističe da način uzgoja ima velikog utjecaja na nosivost, zdravlje, poremećaje ponašanja i smrtnost.

Može se podijeliti u dvije faze. Kod mladih životinja do petog tjedna se razvijaju organi, što je preduvjet za visoku nosivost. U drugoj fazi dolazi do rasta skeleta i mišića, što određuje kasniji kapacitet unosa hrane. Tada trebaju dostići ciljnu težinu i do 15. tjedna života postići uniformnost od preko 85 posto.

Izazovi produženog držanja

Produženje razdoblja držanja izvan uobičajenog s jedne godine nesenja na 70 do 75 tjedana predstavlja posebne izazove za peradare. Neophodno je ispuniti određene uvjete:

  • stabilno zdravstveno stanje životinja s niskim mortalitetom manjim od šest posto,
  • nosivost bi i dalje trebala biti najmanje 85 posto u 75. tjednu,
  • ljuska mora imati visoku stabilnost i sekundarni sadržaj (membrana i dr.) manji od 6 posto 
  • dobra operjanost i bez problema u ponašanju, što znači da ne smiju pokazivati znakove kanibalizma.

Ključni faktori da bi se to postiglo su kvaliteta hrane, zdravlje i ponašanje kokoši. U jatima s problemima u ponašanju i mnogo kljucanja dovodi se u pitanje produžavanje razdoblje držanja.

Zašto kokoši kljucaju jaja i kako ih od toga odviknuti?

Spindler je naglasila i da je sa stajališta dobrobiti sve veći trend induciranog prekida u nošenju jaja, odnosno mitarenja, prilično kontroverzan jer je veliki stres i teret za životinje. Pauza za polaganje trebala bi biti samo izuzetak, a cilj bi umjesto toga trebao biti produženo razdoblje ležanja bez pauze.

Na izazove se može naići posebno u posljednjoj trećini razdoblja, što dovodi do pada postojanosti nosivosti, smanjene stabilnosti ljuske jajeta, povećanja mortaliteta i sve većeg rizika od oštećenja perja.


Tagovi

Proizvodnja jaja Kokoši nesilice Nosivost jaja Dužina života nesilica Uzgoj pilića Zdravlje kokoši


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.