Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 21.12.2023. 18:00

Propast svinjogojstva prijeti i Francuskoj?

U padu je broj svinja, priplodnih grla i uzgajivača. Strahuju da bi se situacija uskoro mogla pogoršati

Foto: Depositphotos/accept001
  • 3.873
  • 200
  • 0

Francusko udruženje uzgajivača svinja (Fédération Nationale porcine - FNP) nedavno je ponovo zatražilo od Vlade hitnu financijsku pomoć. Strahuju da bi bez velike podrške Francuska mogla postati sve više, čak i trajno ovisna o uvozu svinjskog mesa iz inozemstva, izvještava Agrarheute.

Najugroženiji priplodni fond

Nakon Španjolske i Njemačke, treći najveći proizvođač svinjetine je Francuska. Izvoz i uvoz ovog mesa je trenutno uravnotežen. U prvih devet mjeseci 2023. izvezli su 423.400 t svinjskog mesa i njegovih prerađevina, dok je uvoz iznosio 449.800 t. To rezultira negativnim saldom od 26.400 t.

No, broj svinja opada, a stalni pad bilježe priplodni fond i broj uzgajivača. FNP strahuje da bi se situacija uskoro mogla pogoršati. U posljednje tri godine oko 1.000 uzgajivača svinja otišlo je u mirovinu ili napustilo tu proizvodnju, a da nisu našli nasljednika.

Bore se za opstanak

"Potrebne su nam milijarde eura pomoći. Nismo spremni kapitulirati", kaže predsjednik udruženja François Valy. Poziva na ambiciozan višegodišnji plan u suradnji s bankama i Vladom, jer kad se jednom izgubi ova proizvodnja, teško će ju vratiti. 

Jedan od najvažnijih zadataka je modernizacija brojnih starijih farmi jer sve više potrošača traži slobodni uzgoj i metode proizvodnje koje su prihvatljivije za životinje. FNP navodi da će francuski sektor svinja polako nestati, ako ne bude pomoći.


Tagovi

Uzgoj svinja Francusko svinjogojstvo Ugroženo svinjogojstvo Priplodni fond Pad proizvodnje Proizvodnja svinjetine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]