Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 08.08.2024. 10:30

Prvi slučaj bolesti plavog jezika potvrđen u Francuskoj

Kako bi se spriječilo širenje bolesti, na sjeveru Francuske, u okrugu Nord, od 2. kolovoza uspostavljena je zona nadziranja u kojoj vrijede dodatne mjere

Foto: shutterstock/godongphoto (ilustracija)
  • 228
  • 84
  • 0

Bolest plavog jezika prvi je put potvrđena u Francuskoj, objavio je La France Agricole.

Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH) objavila je u srijedu da je virus serotipa 3, otkriven u općini Marpent, smještenoj na sjeveru zemlje, blizu belgijske granice. U stadu od petnaest ovaca jedna životinja bila je pozitivna na virus.

Šire se kuga malih preživača i virus plavog jezika

Ovaj prvi slučaj bolesti u Francuskoj predstavlja ozbiljnu prijetnju za stočarstvo u regiji. Virus je već prisutan u Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj.

Zona nadziranja

Francuska vlada poduzela je dodatne mjere za sprječavanje širenja bolesti nakon što je zabilježena u belgijskom Chimayu, blizu granice s Francuskom.

Od 2. kolovoza uspostavljena je zona nadziranja na sjeveru zemlje u kojoj vrijede dodatne mjere. Životinje osjetljive na bolest, poput ovaca, koza i goveda, moraju proći dezinsekcijski tretman dva tjedna prije izlaska iz zone, a test na prisutnost virusa mora biti negativan.

Trgovina i kretanje životinja

Za trgovinu unutar EU, kretanje iz reguliranog područja može se nastaviti u države članice koje prihvaćaju dezinsekciju i negativne testove. U slučajevima gdje države članice prihvaćaju samo cijepljene životinje trgovina će biti obustavljena, objavilo je tamošnje ministarstvu poljoprivrede.

Poduzete mjere i regulacije ključne su za sprječavanje daljnjeg širenja virusa, čime se štite životinje i poljoprivredna proizvodnja u pogođenim područjima.


Tagovi

Virus plavog jezika Francuska Belgija Bolest ovaca Bolest koza Bolest goveda Testiranje Virusna infekcija


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.