Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sainsbury's
  • 18.08.2024. 18:00

Prvi u svijetu "angažirali" umjetnu inteligenciju u svrhu dobrobiti mliječnih krava

Tehnologija je trenutno prisutna na 30 farmi. Vet Vision AI omogućuje praćenje krava putem jeftinih prijenosnih kamera.

Foto: Shutterstock/Parilov
  • 296
  • 55
  • 0

Sainsbury's, drugi po veličini lanac supermarketa u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koji u svom sastavu ima i odjel koji se bavi uzgojno selekcijskim radom u sektoru proizvodnje mlijeka, prvi na svijetu ulaže u novu veterinarsku tehnologiju koja koristi umjetnu inteligenciju (AI) za mjerenje i unaprjeđenje dobrobiti životinja na mliječnim farmama, piše Dairy Global.

Inovativna tehnologija za nadzor blaga

Vet Vision AI je inovativna tehnologija razvijena na Sveučiilištu u Nottinghamu, koja omogućuje praćenje krava putem jeftinih prijenosnih kamera. Funkcionira tako što u stvarnom vremenu prepoznaje obrasce u ponašanju životinja, analizira video snimke i pretvara ih u precizne podatke.

Tehnologija ne samo da prati ponašanje krava, već i daje preporuke za poboljšanje njihovih životnih uvjeta, poput savjeta za udobniji smještaj i smanjenja stresa kroz obogaćivanje okoliša, na primjer korištenjem četki. Kontinuirano 24-satno praćenje omogućuje veterinarima i poljoprivrednicima donošenje boljih odluka i poboljšanje uvjeta na farmi.

Rana detekcija na mliječnim farmama

Iako se upotreba AI na poljoprivrednim imanjima širi, ono što izdvaja ovu tehnologiju je sposobnost pokazivanja kada je krava u najboljem stanju, umjesto da samo otkriva bolesti i tegobe. Stalno praćenje, također, može identificirati bolesti u ranoj fazi, sprječavajući potrebu za kasnijim liječenjem.

"Znam da sretne i zadovoljne krave proizvode više mlijeka, ali točno mjerenje i znanje kako poboljšati njihov komfor može biti zahtjevno. Korištenjem Vet Vision AI uspjeli smo izmjeriti kako se nivo komfora poboljšao nakon što smo unaprijedili smještaj i postavili nove ležajeve za krave", rekao je poljoprivrednik Dave Bacon iz Gleadthorpe Farmsa, u Mansfieldu, koji prodaje svoje mlijeko ovom trgovačkom lancu.

Povećanje učinkovitosti farme

Osim koristi za životinje, ova tehnologija predstavlja korak naprijed u učinkovitosti, jer zdrava krava znači i produktivnija krava. Ako, na primjer, AI savjetuje poboljšanje komfora kroz povećano vrijeme ležanja, to može dovesti do boljeg zdravlja nogu i više proizvedenog mlijeka za istu količinu hrane.

"Sposobnost sistema da promatra prirodno ponašanje krava bez ometanja životinja i da ta opažanja pretvori u konkretne rezultate od velike je vrijednosti prilikom planiranja intervencija za poboljšanje zdravlja nogu, vimena i plodnosti", objasnio je profesor sa Sveučilištta u Nottinghamu, dr. James Breen.

Širenje AI tehnologije 

Naši farmeri, koji koriste tehnologiju, već vide stvarne prednosti i veselimo se što ćemo je uskoro proširiti na širu mrežu iz Grupe za razvoj mliječnih proizvoda”, kaže veterinar i menadžer za poljoprivredu u Sainsbury's Grupaciji, dr. Matt Turner. Oprema je trenutno prisutna na 30 farmi s ciljem širenja tehnologije iduće godine.

Vet Vision AI nam omogućuje da identificiramo pozitivnu dobrobit životinja na farmama, poput povećanog vremena ležanja i udobnosti krava, kao i faktore upravljanja koje treba poboljšati kako bi se ovi rezultati unaprijedili. Upotreba tehnologije kompjuterskog vida tada je mogla procijeniti utjecaj bilo kakvih promjena koje smo proveli, objektivno otkrivajući kako su životinje pozitivno reagirale na promjene u okolišu i upravljanju”, zaključio je veterinar iz Synergy Farm Healtha dr. Tom Angel.


Tagovi

Krave Ujedinjeno Kraljevstvo Sainsbury's Umjetna inteligencija (AI) Veterinari Sveučilište u Nottinghamu


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krenulo je obećavajuće, a završilo... 👎