Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Načelnik i stočar
  • 31.01.2024. 12:00
  • Ličko-senjska, Sv. Rok

Prvo staja pa u odijelo načelnika: Ivan Miletić uspješan je u vođenju farme i općine

Prva stanica mi je staja. Čišćenje i mužnja krava te briga o ovcama i janjcima, a onda brzo tuširanje, oblačenje odijela i na posao u Lovinac, kaže Ivan Miletić, ponosni otac osmero djece, stočar i načelnik općine.

Foto: Arhiva obitelji Miletić
  • 2.723
  • 185
  • 0

Radni dan načelnika Općine Lovinac, Ivana Miletića, počinje u ranu zoru, u pet sati ujutro. No, ne u uredu već mu je prva stanica - staja.

Čišćenje i mužnja krava i briga o ovcama i janjcima, prvi su koraci koje ovaj "politički gospodarstvenik" i ponosni otac osmero djece, poduzima na svom imanju u Svetom Roku. Maleno je to, pitoreskno mjesto smješteno u srcu Like koje se od pamtivijeka bavilo poljoprivredom i stočarstvom. 

"Blago ne zna za svece i petke. Zato čim otvorim oči idem u staju", opisuje dodajući da potom sljedećih sat vremena zajedno sa suprugom posvećuje pripremi djece za školu i spremanju doručka.

"Feta kruha premazana domaćim pekmezom i šalica tek pomuzenog mlijeka naš je eliksir dobrog zdravlja. Tada ide moj ritual. Slijedi brzo presvlačenje iz trliša i skidanje glibavih čizama, zatim tuširanje i oblačenje u fino odijelo i put Lovinca u načelničku fotelju. I opet po završetku posla u staju. I tako svaki dan", napominje ovaj vlasnik tridesetak ovaca i nekoliko goveda. 

Podrška obitelji je najvažnija

Malo je vremena za odmor. Pogotovo kada svoje obiteljske obaveze mora podrediti politici te izostaje zbog raznih sastanaka, sjednica, putovanja do ministarstava. 

"Danas je petero starije djece odraslo, posebno sin Marko koji se ozbiljno uhvatio našeg obiteljskog nasljeđa pa obavi poslove oko stoke prije nego se vratim. To nam puno znači. Međutim, ne samo Marko već svi i ovi najmanji, svi su od pomoći", hvali Miletić. 

Blago ne zna za svece i petke, kaže 

Veseli ga, kaže, jer nije sam u svojim obavezama. Njegova obitelj igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže između političkog i privatnog života.

Oduvijek su bili obitelj koja zajedno radi i dijeli radne zadatke. Djeca su od malih nogu uključena u rad na imanju, a supruga Ružica mu je neizostavan oslonac koja uz posao u Gospiću revno drži obitelj na okupu. 

Košnja sijena i proizvodnja sira, dvije su ključne aktivnosti na gospodarstvu. 

"Tada smo svi u akciji. Od najstarijih do najmlađih. Onda je cijela obitelj na okupu. Marta, Marko, Magdalena, Mihaela, Marija, Ivana, Ana i najmlađa Josipa, svi smo tu", priča načelnik. 

Kako dodaje, rad na imanju zahtijeva puno truda i posvećenosti, ali zajedno s obitelji svaki dan postaje poseban. "Djeca uče vrijednost rada i odgovornosti, a istovremeno se gradi jača povezanost unutar naše zajednice. Zato svi guramo istom cilju", ističe. 

Kaže da se njegove kolege pomalo čude i snebivaju, kako uspije spojiti obiteljske i poslovne obveze, da sve funkcionira i da nikome ništa ne pofali. Nema tu posebne formule, uzvraća. Ako nešto radiš s ljubavlju onda to i funkcionira. Odnosno, gdje je volje tu je i načina.

Razmišljaju o proširenju stada

"Ovim se poslom bavio moj djed, potom otac, sada i ja, a najvjerojatnije će tim istim putem krenuti i moj sin Marko. Razgovarali smo i o proširenju stada, pa ćemo vidjeti. Jer čemu moj demografski smisao ako on ode iz rodnog kraja", dodao je Miletić.

Ništa protiv nema ni šesnaestogodišnja kći Marija polaznica drugog razreda srednje medicinske škole. Ni njoj kao ni njezinim mlađim sestrama nije teško oko stoke. Ova, ako Bog da buduća polaznica glumačke akademije, što joj je izričita želja da svoj kruh zarađuje na daskama koje život znače, posebno dominira u pravljenju sira. Škripavac joj najbolje ide od ruke.

"Pomažemo koliko nam đačke obaveze dopuštaju", kaže. Mlađe sestre svaki dan kombijem idu iz Sv. Roka do Lovinačke škole gdje imaju cjelodnevni boravak. Otac radi, majka također u Gospiću gdje su i starije sestre. "Tako da nekako mene zapadne da ujutro usirim zeru škripavca od mlijeka kojeg je otac rano ujutro pomuzao. Kada imamo više vremena čuvamo ovce, pogotovo za vrijeme ljetnih praznika. Sada kada je hladnije i ružno vrijeme, blago je u staji. Onda je zeru lakše, ali svakako moraš biti tu", veselo će Marija tjerajući pred sobom ovce.

Ni oni najmlađi nisu lišeni posla

Uz Mariju, dvanaestogodišnja Ivana, dvije godine mlađa Ana i osmogodišnja Josipa, četverac su koji čini mlađi dio obitelji, ali nikako pošteđeniji. Kratki brifing s ocem, ručak, brzo presvlačenje i put staje. Za sat vremena već su svi u poslu. 

Gdje je volje, tu je i načina, moto je Ivana Miletića 

Osim u domaćinstvu, Miletići su okosnica gotovo pa cijelog društvenog života u općini. Pošto su najmnogobrojnija obitelj, pjevaju, sviraju i ministriraju u crkvenom zboru. Najprije kod sebe u Sv. Roku, ako treba i lovinačkoj prvostolnici sv. Mihovila. Članovi su i "VIS Svjetlo".

Ivan Miletić je i predan vođa lokalne zajednice. Tijekom svoje vladavine, a od 2017. je na čelu općine, Lovinac bilježi napredak u raznim sektorima. A ljudi ga, čuli smo, cijene zbog njegove posvećenosti i pristupačnosti.


Fotoprilog


Tagovi

Ivan Miletić Načelnik Općina Lovinac Stočar Škripavac Obitelj


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje