Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 15.11.2023. 21:00
  • Brodsko-posavska, Oriovac

Ptičja gripa potvrđena na farmi purana u Brodsko-posavskoj županiji

U narednim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja purana, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/epidemiks (ilustracija)
  • 3.902
  • 771
  • 0

Ptičja gripa potvrđena je danas na objektu s tovnim puranima smještenom na području Brodsko-posavske županije u Općini Oriovac, objavilo je maloprije Ministarstvo poljoprivrede. 

Prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja, dobili su od ovlaštene veterinarske organizacije,, a u tijeku je određivanje H i N podtipa virusa kao i nisko i/ili visokopatogenosti. 

Navode i da je Državni inspektorat na predmetnom objektu naredio provedbu mjera sa svrhom sprječavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti, a koja uključuje stavljanje objekta pod službeni nadzor, zabranu premještanja životinja s i na gospodarstvo i druge mjere.

Slijede preventivna usmrćivanja 

"Sukladno europskoj legislativi, a zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, u narednim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja purana", najavljuju. 

Podsječaju i da je riječ o vrlo kontagioznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Simptomi su iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, edem glave i vrata, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu te živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

Ističu da su subjekti i druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužni odmah i bez odgađanja prijaviti veterinaru ukoliko postoji:

  • sumnja na bolest (klinički znakovi karakteristični za IP)
  • pojava neuobičajenih uginuća
  • smanjenje proizvodnje (pad unosa hrane i/ili vode; smanjena nesivost).

Tagovi

Influenca ptica Ptičja gripa Tovni purani Usmrćivanje Zaraza


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje