Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 23.10.2023. 09:20

Put klaonica mora još 50.000 svinja iz zona zaraze, zaštite i nadziranja?

Europskoj komisiji do srijede se mora dostaviti plan, rekao je Mladen Pavić za Jutarnji list.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.818
  • 281
  • 0

Do 20. studenoga, Hrvatska prema nalogu Europske komisije treba riješiti problem svinja u kategorijama 0, 1 i 2, koje se nalaze u zonama zaraze, zaštite i nadziranja u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, objavio je Jutarnji

Riječ je, kažu, o 50.000 grla koje moraju biti poklane u klaonicama, ako u međuvremenu njihovi vlasnici ne uspiju ostvariti uvjete za prelazak u kategoriju 3. 

Kako im je rekao državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić, do srijede moraju Komisiji poslati plan, a to će u najgorem slučaju biti 50.000 svinja.

Jutarnji piše i da ih je u Hrvatskoj u posljednja dva mjeseca u tri velike i dvije manje klaonice poklano oko 44.000 iz kategorije 3, s područja koja su pod zaštitom i nadzorom. Sad bi u manje od mjesec dana trebalo 50 tisuća. 

U međuvremenu je Ministarstvo u javno savjetovanje pustilo programe potpore uzgajivačima vrijednu osam milijuna eura, no nezadovoljstvo na terenu je sve veće. 

Afrička svinjska kuga aktivirala je i oporbu koja je pokrenula postupak za opoziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček otkrio je da su prikupili i predali dovoljan broj potpisa, njih 39. Potpisali su ju predstavnici gotovo svih oporbenih klubova, osim IDS-a. Inicijativa je, dakle, u saborskoj proceduri, a očekuju da će za dva do tri tjedna na plenarnoj sjednici Sabora raspravljati o opozivu ministrice. 


Izvori

Jutarnji list


Tagovi

Afrička svinjska kuga Klanje svinja Mladen Pavić Europska komisija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).