Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 22.04.2024. 18:00

S goveda na govedo - virus ptičje gripe se prenosi i u mlijeko

Ptičja gripa u mliječnim stadima u SAD-u se prenosi s krave na kravu, ali čak i natrag na perad. Situacija zabrinjava Svjetsku zdravstvenu organizaciju

Foto: Depositphoto/AndrewLozovyi
  • 285
  • 31
  • 0

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) objavilo je da se ptičja gripa u mliječnim stadima širi s krave na kravu, ali se još ne zna na koji točno način. Mliječna stada u osam država SAD-a bila su pozitivna tijekom prošlog mjeseca, kao i jedan radnik u mljekari u Teksasu.

S krava na perad

"Mi koji dugo proučavamo ptičju gripu prilično smo brzo zaključili da ona prelazi s krave na kravu", rekao je u petak Jim Lowe, pomoćni dekan na Fakultetu veterinarske medicine Sveučilišta Illinois dodajući da se ne može drugačije objasniti epidemiologiju, piše Reuters

Vjeruju da su primarni izvor virusa divlje ptice selice. No, istraga USDA o infekcijama kod krava uključuje pojedine slučajeve u kojima je širenje virusa bilo povezano s kretanjem stoke unutar stada. Također postoje dokazi da se proširio iz prostorija za uzgoj muznih krava natrag u obližnje objekte za perad i to nepoznatim putem, tvrde. 

Virus se prenosi u mlijeko

Osim toga, objavili su i kako krave prenose virus u mlijeko u visokim koncentracijama, tako da sve što dođe u dodir s nepasteriziranim mlijekom može proširiti bolest. Dodaju da se prijenos dišnim putem ne smatra primarnim načinom širenja virusa kod goveda. 

Unatoč neizvjesnosti, USDA nije uvela karantene kako bi zabranila promet stoke između farmi, kao što su to činili s peradi. Čini se da se zaražena goveda oporavljaju, dok je ptičja gripa obično smrtonosna za perad.

Očekuju da bi se uz reduciranje kretanja stoke i testiranje one koja su za otpremu, zajeno sa sigurnosnim i higijenskim mjerama na farmama, moglo izbjeći potrebu za uvođenjem ograničenja. 

Dužnosnici su prošli mjesec izvijestili da ptičja gripa primarno pogađa starije krave, iako dodatne informacije pokazuju da su zahvaćena i mlađa goveda

Zabrinuta Svjetska zdravstvena organizacija

Svjetska zdravstvena organizacijan (WHO) zabrinuta je zbog širenja ptičje gripe H5N1, koja ima "izrazito visoku" stopu smrtnosti kod ljudi. Upozorili su da je epidemija koja je započela 2020. godine do sada uzrokovala smrt desetaka milijuna peradi, a nedavno je širenje virusa unutar nekoliko vrsta sisavaca, uključujući domaća goveda u SAD-u, povećalo rizik prenošenja na ljude. 

Cjepivo protiv ptičje gripe nije dovoljna zaštita - što je još potrebno napraviti?

"Mislim da ovo ostaje golemi problem", rekao je glavni znanstvenik UN-ove zdravstvene agencije Jeremy Farrar. Prošlog su se mjeseca popisu zaraženih vrsta pridružile krave i koze, što je za stručnjake neočekivan razvoj situacije jer se smatralo da nisu osjetljive na ovu vrstu gripe.


Tagovi

Ptičja gripa H5N1 Prijenos bolesti Zaražene krave USDA Rizik za ljude Prijeno na ljude


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.