Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paraziti životinja
  • 22.10.2023. 07:30

S pašnjaka u staju: Kako suzbiti parazite domaćih životinja?

Uvjeti u razdoblju jeseni i zime su idealni za širenje parazita koji izazivaju značajne gubitke.

Foto: Depositphotos/Tiko0305
  • 1.504
  • 88
  • 0

Držanje domaćih životinja nije lako. Mnoštvo je faktora na koje moramo paziti, a velika prijetnja su paraziti koji proizvodnju mlijeka kod krava mogu smanjiti do 20 posto. Slično je i kod prirasta jedinki koje se uzgajaju zbog mesa.

Stoka se najviše zarazi parazitskim organizmima dok boravi na pašnjacima i pase, a oni mogu biti vanjski i unutrašnji.

Idealni uvjeti za pojavu parazita

Hladni dani znače da će životinje više boraviti u zatvorenom prostoru i grupirati se. Stvaraju se idealni uvjeti za širenje vanjskih ektoparazita. Najčešće se radi o pojavi ušljivosti i šugavosti.

Ušljivost ili pedikulozu izaziva nekoliko vrsta malih insekata bez krila koji se čvrsto drže na površini kože, a hrane se tako što sisaju krv te uznemiravaju goveda koja postaju nervozna. Česti ubodi uzrokuju svrab i češanje zbog čega nastaje upala kože, dlaka ispada, formiraju se razne promjene na koži.

Životinje slabije konzumiraju hranu i opada im imunitet. Najveća šteta je na mladim grlima koja vidno mršave i postaju slaba. Kod muznih krava mliječnost se smanjuje i do 25 posto.

Šugavost ili scabies prouzrokuju grinje. Razlikuju se tri vrste koje se pojavljuju na karakterističnim dijelovima tijela. Česta je grinja koja se prvo pojavljuje na glavi i vratu odakle se širi po tijelu.

Prvi simptom je jak svrab zbog kojeg se goveda češu, nemirna su, slabe, mršave, na koži se pojavljuju čirevi, kraste.

Kod obje bolesti važno je da se primijete u početnom stadiju, da se što prije reagira i počne s liječenjem.

Paraziti se češće javljaju kod mladunčadi (Foto: Depositphotos/maddas)

Puno opasniji unutarnji štetnici

Od unutarnjih parazita prednjače crijevni i plućni crvi i metilji. Simptomi koji pokazuju da je životinja oboljela su unošenje manje hrane, manji je stupanj iskorištenosti odnosno konverzije, slabi im imunitet, dolazi do pojave mršavosti, zaostajanja u rastu i razvoju.

Crijevni crvi su često uzrok proljeva i vidljivog gubitka težine, dok pojava plućnih crva može izazvati uginuće naročito kod mlađih jedinki. Vlažni uvjeti i toplina doprinose bržem širenju parazita.

Metilji se javljaju na stoci različite starosti. Potrebno je tjedan do dva da se iz ličinke razvije odrasli parazit i počne stvarati jajašca. Tretmani protiv parazita se provode prije dovođenja stoke u staje za zimovanje ili čim se dovedu. Pojedinih godina metilji se javljaju u većem obujmu i mora se djelovati još na pašnjacima.

Smanjite infekcijski potencijal

Kako bi se smanjila opasnost od parazita potrebno je provoditi preventivne mjere i liječenja. Brinuti se o zdravlju na farmi. Češće se javljaju kod mladunčadi jer nemaju izgrađen imunitet. Izbjegavati pašu na livadama koje su sklone plavljenju.

Na parceli rotirati trave i usjeve poput žitarica ili krmne usjeve. Mladi, zasijani travnjaci imaju manji potencijal zaraze. Izbjegavati pašu na lokacijama gdje je veliki promet stoke i divljih životinja koje mogu biti izvor parazita. Izbjegavati vođenje mlađih grla na trajne pašnjake na kojima je u ranijem razdoblju pasla odrasla stoka.

Rotirajte primijenjene preparate kako ne bi došlo do otpornosti na pojedine. Neophodna je stalna briga o zdravlju životinja.


Tagovi

Paraziti Paraziti stoke Šuga Ušljivost Paraziti goveda Paraziti mliječnih krava Plućni crvi Metilji Bolesno govedo Mršavost goveda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje