Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savez uzgajivača Simentalac
  • 05.04.2020. 09:00
  • Zagrebačka, Vrbovec

Savez uzgajivača Simentalac: Potičimo uzgoj, a ne uvoz teladi

U govedarskom sektoru, koji je više nego prepolovljen zadnja tri desetljeća, ogromni organizacijski deficit i sustavno ignoriranje udruga i saveza uzgajatelja, dovelo je do toga da se ne isplati uzgajati domaću stoku pa veliki broj ženske teladi i junica odlazi na klanje, navode iz Saveza uzgajivača simentalskog goveda.

Foto: Savez uzgajivača Simentalac
  • 1.752
  • 451
  • 1

Potičimo ugoj, a ne uvoz teladi, stoji u apelu Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba.

"Korona kriza sve više razotkriva nagomilane probleme i sve promašene poljoprivredne politike zadnjih desetljeća. Probleme na svojoj koži najviše osjete obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja nemaju sustavnu organizacijsku, institucionalnu ni tržišnu infrastrukturu, niti potporu, kakvu svih ovih godina imaju veliki i moćni. U ovoj krizi, u kojoj je uz zdravlje glavni fokus i hrana, ponovo svjedočimo nemoći pojedinaca poljoprivrednika u odnosu na velike sustave.

Više nego prepolovljen sektor 

U govedarskom sektoru, koji je više nego prepolovljen zadnja tri desetljeća, ogromni organizacijski deficit i sustavno ignoriranje udruga i saveza uzgajatelja, dovelo je do toga da se ne isplati uzgajati domaću stoku pa veliki broj ženske teladi i junica odlazi na klanje", navode iz Saveza.

Kako dodaju, osim institucionalnog, stručnog i organizacijskog zanemarivanja domaćih uzgajivača, tom je problemu jako pridonijelo i potpuno krivo usmjeravanje potpora.

"U Češkoj su, primjerice, u isto vrijeme pametnom potporom za teljenje teladi od mesnih bikova, povećali broj krava za proizvodnju tovne teladi sa 38.000 na 221.000 u 20 godina. Zato tražimo, zahtijevamo i inzistiramo na svekolikoj potpori uzgoju domaće teladi, posebno ženske. Jer samo od ženskog teleta može se za 2-2,5 godine uzgojiti nova krava, koja ponovo može oteliti tele za rasplod ili tov", napominju iz Saveza. 

Traže potporu uzgoja vlastite teladi, junica i krava

Naime, pojašnjavaju, tijekom 2-2,5 godine uzgoja žensko tele i junica ne ostvaruje niti jednu kunu prihoda, niti poticaja! Dapače, u našem poreznom sustavu junica je nedovršena proizvodnja, ulazi u prihode i oporezuje se, dok za to vrijeme tovna telad i junad (velikom većinom uvozna) ostvaruju potporu i po nekoliko puta zbog kratkog obaveznog držanja.

"Ako ne želimo gledati nastavak negativnih trendova u govedarstvu, okrenimo se uzgoju i dajmo svesrdnu institucionalnu, stručnu, organizacijsku i financijsku potporu uzgoju vlastite teladi, junica i krava – višestruko će nam se vratiti kroz povećanje BDP-a", zaključuje se u apelu. 


Tagovi

Apel Savez uzgajivača simentalskog goveda Poticanje uzgoja Junice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".