Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noge krava
  • 07.03.2024. 07:30

Šepavost krava smanjuje proizvodnju mlijeka - koji su sve uzroci?

Problemi nisu vezani samo uz zdravlje papaka nego i druge dijelove nogu. Nekoliko je čimbenika koji dovode do značajnih gubitaka.

Foto: Depositphotos/ahavelaar
  • 690
  • 54
  • 0

Brojnim je istraživanjima utvrđeno da su bolesti nogu vrlo čest uzrok, 10 do 15 %, prijevremenog izlučivanja krava iz uzgoja. Proizvođači mlijeka premalo pozornosti posvećuju kontroli i preventivi bolesti sustava za kretanje, navodi prof.dr.sc. Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u stručnom članku "Utjecaj zdravlja nogu krava na proizvodnju mlijeka", objavljenom u Zborniku predavanja XIV. Savjetovanja uzgajivača goveda u RH, u organizaciji HAPIH-a.

Ističe da problemi koji uzrokuju gubitke nisu vezani samo uz zdravlje papaka nego i druge dijelove nogu kao što su npr. tetive, ligamenti i zglobovi. Tako je na primjer na jednoj farmi sa 450 krava utvrđeno da svaka životinja ima problema sa zdravljem nogu i to s dvije ili čak na svima. 

Uzroci šepanja  

Dva su glavna čimbenika koji utječu na zdravlje nogu, a to su higijena poda i učestalost korekcije papaka. Pod prekriven mokraćom i balegom omekšava rožinu papka i kože, naročito u međupapčanom prostoru, pritom dolazi do infekcija koje uzrokuju bolnost i šepanje. Papci koje ne korigiramo redovito uzrokuju teže ustajanje i kretanje, zatim dolazi do promjene težišta čime se opterećuju tetive i ligamenti. Nadalje, prerasli papci (rožina) lakše pucaju i time postaju skloniji infekciji. 

Jedan od vrlo važnih čimbenika koji utječe na zdravlje nogu je hranidba, naročito koncentratom. Brojnim istraživanjima je dokazana povezanost subkliničke acidoze i pojave šepavosti kod krava (laminits).  

Gubici u proizvodnji 

Kada se govori o gubicima u proizvodnji mlijeka onda treba uzeti u obzir čitav niz problema koji se direktno i indirektno javljaju kao posljedica šepanja. Krave koje šepaju teže se kreću, smanjuju konzumaciju hrane, duže leže, sklonije su mastitisima i kod njih se često javljaju poremećaji u reprodukciji. Utvrđeno je da one konzumiraju 16% manje hrane (na bazi suhe tvari).

Da je zdravlje nogu povezano s reprodukcijom govori primjer s farme koja ima preko 500 krava u laktaciji. Jedan od glavnih problema bio je visok stupanj, preko 80 % tihog gonjenja (tjeranja). Obilaskom farme je utvrđeno da veliki broj krava ima manje ili veće probleme s nogama, naročito stražnjim, odnosno da u većem ili manjem stupnju šepaju. U slobodnom držanju mliječnih goveda jedan od znakova estrusa, a koje su radnici dužni uočiti, je zaskakivanje krava na druge krave. 

"Postavlja se pitanje, može li krava bolnih nogu, naročito stražnjim, ili preciznije šepava krava zaskočiti na drugu? Naravno da ne, pogotovo ako se još nalaze na vlažnom i skliskom podu kakav je u većini staja", komentira Kostelić. 

Nadalje, šepavost produžuje servis period (razdoblje od teljenja do ponovne oplodnje, op.ur.) i povećava rizik od pojave cisti na jajnicima naročito prvih 30 dana nakon telenja. Kao što je navedeno povećava se rizik i od pojave mastitisa zbog pada opće otpornosti. Takve životinje duže leže što u kombinaciji s lošom higijenom ležišta višestruko povećava mogućnost ulaska patogenih bakterija u vime. Iako se češće javljaju kod slobodnog načina držanja i u stajama u kojima su krave držane na vezu često dolazi do bolesti nogu. U prvom redu u vidu burzitisa i dekubitusa, a zatim i do drugih bolesti koje se dugoročno očituju padom mliječnosti. 

Dijagnoza šepanja 

Kostelić piše kako ovaj problem nije teško prepoznati, a ovisno o načinu šepanja i položaju leđa dijelimo je na nekoliko stupnjeva. Iskusni uzgajivači će i kod životinje koja se ne kreće prepoznati probleme na temelju stava nogu i držanja leđa.  

Pravovremenim otkrivanjem povećava se stupanj izlječenja, no na pojedinim farama zbog loše konstrukcije i higijene poda liječenje samo "gasi vatru", a glavni uzrok se ne uklanja. Ondje se kontinuirano javljaju dugogodišnji gubitci u proizvodnji zbog bolesti koje se javljaju zbog šepanja.  

Program kontrole zdravlja i preventive 

Temelj zdravlja nogu, a naročito papaka je higijena i konstrukcija poda, redovita korekcija i pravilna hranidba. 

"Nažalost, na higijenu poda je vrlo teško utjecati na pojedinim farmama zbog lošeg materijala, betona, zatim sustava za izgnojavanje gdje krave čim se pomaknu s ležišta stoje u balegi i mokraći. Problem je i sklizak pod koji vrlo često dovodi do ozljeda zbog kojih krave trenutno moramo isključiti iz uzgoja", naglašava Kostelić te dodaje da prema nekim istraživanjima primjena gumenih podova može smanjiti do 80% bolesti nogu. 

Kako zeolit utječe na zdravlje krava i teladi?

Korekciju papaka na velikim farmama treba provoditi kontinuirano, prema potrebi, a ne kada su papci prerasli. "Poznata je izreka što ih češće korigiramo imamo manje posla", poručuje i dodaje da nakon korekcije, a najmanje dva puta tjedno potrebno je koristiti kupke za papke na bazi modre galice. Danas se na tržištu nalazi čitav niz dezinficijensa za papke kao i sustavi za aplikaciju. 

Kao što je navedeno, i hranidba utječe na zdravlje papaka naročito kod životinja koje su hranjene velikim količinama koncentrata. U tom slučaju je bolest, kao što je kisela indigestija, jedan od pogodovnih čimbenika nastanka druge bolesti (lamitis) koja se očituje šepanjem i padom mliječnosti. 

Važno je pravovremeno utvrdit šepavost kod krava jer time omogućavamo pravovremeno liječenje i visok stupnja izlječenja, a samim time smanjujemo gubitke u proizvodnji.


Tagovi

Šepava krava Bolest nogu Mliječne krave Šepavost Dijagnoza Preventiva šepanja Korekcija papaka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.