Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzna silaža
  • 05.09.2023. 10:30

Silaža u hranidbi goveda: Kada je dobro spremljena, a kada ne?

Gotovo je nezamislivo da se u procesu intenzivnog uzgoja silaža ne koristi u hranidbi goveda. Loše spremljena može izazvati ozbiljne probavne tegobe kod životinja.

Foto: Bigstock/Oleksandr Yucynskyi
  • 3.800
  • 222
  • 0

Spremanje kukuruzne silaže je u punom jeku. Ona je osnovno voluminozno hranjivo u hranidbi goveda, a obiluje ugljikohidratima pružajući im oko 60 posto energije. To ovisi od njene kvalitete, koja je uvjetovana agrotehnikom, izborom hibrida, vremenskim prilikama, stadijem zrelosti i uvjetima žetve.

Oprez s korištenjem

Naravno, uvjeti spremanja i čuvanja silaže su presudni. U današnje je vrijeme gotovo nezamislivo da se u procesu intenzivnog uzgoja silaža ne koristi u hranidbi goveda, i to kompletne biljke kukuruza. Vrši se u fazi voštane zriobe zrna, gdje se udio suhe tvari u silo masi treba kretati oko 30 posto. Prinos iznosi oko 45 t/ha.

Uvjeti spremanja i čuvanja silaže su presudni (Foto: Odsjeka PSS PK)

Dobro spremljena silaža od kvalitetnog kukuruza idealne vlažnosti i dobro sabijena u skladišnim prostorima, je presudna za maksimalno dobru iskoristivost u metabolizmu goveda i njihovo zdravlje. Loša silaža može ozbiljno poremetiti metaboličke procese i izazvati ozbiljne probavne tegobe kod životinja.

Kako napraviti kvalitetnu silažu od kukuruza koji je pretrpio ozbiljan toplinski stres?

"Najvažnije je da je dobro iskombinirana s koncentratnim obrocima. Pri hranidbi muznih krava, treba biti oprezan s njenim korištenjem. Najbolje ju je koristiti u kombinaciji sa sijenom i to u korist sijena, s obzirom da se miris silaže može osjetiti u mlijeku, pa ju stoga pri mužnji treba izbjegavati", napominju iz Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Posavskog kantona u BiH.

Sačuvati kvalitetu

Silaža se čuva u za to predviđenim silosima. Prije skladištenja, silose je potrebno dobro očistiti i dezinficirati. Tijekom njene pohrane u silose, potrebno ju je gaziti traktorima, kako bi se tim postupkom istjeralo što više zraka i time omogućio rad bakterija, a spriječilo kvarenje.

Takva silaža se pokriva folijom i dobro zatvara, kako ne bi prodirali svjetlost i vlaga i kako bi se očuvala njezina kvaliteta.


Tagovi

Silaža Kukuruzna silaža Priprema silaže Hranjivost Hranidba goveda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.