Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije u poljoprivredi
  • 19.03.2024. 15:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Siliranje je kreiranje gubitaka, a brzina igra ključnu ulogu

Želite li da vaši gubici tijekom siliranja budu 10 ili čak preko 25 posto? Upravljanje količinom zraka i bakterijama je ključno, poručio je Gordon Marley na početku ovogodišnje Alltechove edukacije.

Foto: Depositphotos/dpfoxfoto
  • 962
  • 100
  • 0

Veliki broj čimbenika utječe na proizvodnju kvalitetne silaže i moderni stočar danas mora baratati svim relevantnim informacijama. Bez dobre silaže, nema niti konkurentne mliječnosti, odnosno profita, naglasio je Gordon Marley, Alltechov globalni voditelj podrške za silažu na još jednoj edukativnoj radionici u Zagrebu.

Za dobru silažu je ključno osigurati kvalitetnu sirovinu, odnosno odrediti najbolju travnu smjesu, pravo vrijeme žetve, te optimalnu veličinu sječke. U suprotnom, doći će do gubitka probavljivosti, a time i smanjene energetske vrijednosti krme.

"Ako želite proizvesti silažu visoke kvalitete, morate imati visoko-vrijedni početni proizvod. Zelena masa mora biti u fazi od oko 10 posto cvatnje da bi se dobila dobra probavljivost. Prinos će se povećavati što trava više raste, ali istovremeno će probavljivost padati. Znači, ako čekate sa žetvom, imat ćete silažu lošije kvalitete“, pojasnio je. 

Žetvu obaviti relativno rano

Prema Gordonu, siliranje je proces stvaranje gubitaka i dio nutrijenata uvijek će se izgubiti. Žetvu treba obaviti relativno rano jer se kasnije sadržaj vlakana povećava, a sadržaj korisnih nutrijenata smanjuje. Manje je proteina, manja je ješnost, a samim time, manje je i mlijeka. Veći prinos lisne mase važan je zbog sadržaja proteina i veće probavljivosti.

Suha tvar u krmi izrazito je važna. Ako je zelena masa vlažna, tlo se na nju lijepi. A u tlu ima između milijun i 100 milijuna mikroorganizama kvarenja. U tom slučaju, higijena silažne mase postaje upitna. Ako je otkos vlažan, želite dužu sječku i obrnuto. Volumen silažnog soka je veći što je sirovina vlažnija, a njegova količina mijenja fermentaciju silaže.

Kako smo čuli na radionici, Gordon Marley godinama je radio na stručnoj podršci proučavajući mikrobiološke značajke silaže. "Fermentacija je duel između željenih i neželjenih mikroorganizama. Zanima nas higijena i maksimiziranje broja korisnih mikroorganizama“, poručio je. 

Alltechov tim održao je još jednu zanimljivu radionicu (Foto: V. Mijat)

Napunite silos, zbijete silažu, a silažni sok se nakuplja u donjem dijelu. Na dnu silo-objekta uvjeti nisu dobri za fermentaciju i tu se počinje kvarenje i razlaganje proteina uz istovremeni gubitak energije i probavljivosti. "Kad dođem na farmu često testiram kvalitetu njušeći šaku silaže uzetu s gornjeg dijela, a onda šaku uzetu s dubokog dijela. Neugodni miris odaje početak procesa kvarenja. Zbijanje se mora prilagoditi količini suhe tvari u silažnoj masi", ispričao je. 

Alltechov stručnjak osim početne vlažnosti, istaknuo je i stupanj zbijenosti kao važan preduvjet dobrog siliranja. Zbijanjem mase stočar kontrolira sadržaj zraka. Što je više vlage u zatvorenom prostoru bez zraka, više je bakterija.

Dok se zrak ne pretvori u CO2, pH se neće snižavati. A tek će zakiseljavanje inhibirati štetne mikroorganizme. Zbijenost i pravilno rukovanje sa silažom utječu na kisik.

"Moguće je izgubiti i do 50% nutritivne vrijednosti tijekom procesa siliranja jer ne možemo izbjeći niti prisutnost kvasaca, niti prisutnost štetnih bakterija, oni su stalno prisutni u i na tlu. Ja pokušavam smanjiti ovaj gubitak, a za vas je to gubitak u profitu uslijed lošije probavljivosti i manje hranjivosti“, upozorio je G. Marley koji svojim interaktivnim predavanjem zna kako privući pažnju stočara.

U silaži su prisutni korisni i nama štetni mikroorganizmi. Tako homofermentativne bakterije konvertiraju šećer samo u mliječnu kiselinu, dok heterofermentative proizvode i druge produkte kao octenu kiselinu. Za octenu kiselinu se zna da ubija kvasce i gljivice, ali nastaju i veliki gubici skoro 25 % kod njihovog djelovanja. Ako je prisutno više octene kiseline, inhibira se unos suhe tvari. I, zato nam je jako bitan omjer između efikasnih i neefikasnih bakterija. Kod svježe lucerne on je oko 1:17 u korist neefikasnih, kod crvene djeteline 1:93, dok je kod talijanskog ljulja puno nepovoljniji 1:122 u korist neefikasnih bakterija.

Kontrola fermentacije Egalisom

Optimalno vrijeme žetve, količina suhe tvari, brzina zbijanja i prekrivanja silaže, dužina sječke i stupanj zbijenosti utječu na kvalitetu. Stočar mora upravljati količinom zraka i mikrobiološkim uvjetima. Za ovo posljednje, koristi inokulant. 

Alltechov stručni tim unaprijedio je tehnologiju proizvodnje inokulanata, pa tako i za proizvodnju najnovijeg proizvoda Egalis koristi poboljšani postupak smrzavanja korisnih kultura. Samim time umanjuje mogućnost oštećivanja bakterija kristalićima vode. 

Različiti inokulanti su testirani i uspoređeni s Alltechovim proizvodom, a s obzirom na brzinu potrošnje kisika u prvoj fazi siliranja. Egalis je, ističu, najbrže djelovao nakon inokulacije. "Koristimo tekući dušik za kontrolirano smrzavanje bakterija pa za rezultat imamo jako zdrave bakterije. Kad ih se rehidrira, one su brzo aktivne i odmah započinju proces pretvorbe zraka u CO2. U drugim proizvodima su bakterije malko oštećene, te im treba više vremena da se aktiviraju.“

A vrijeme je ovdje najvažnije. Što brže se iskoristi zrak, brže se zaustavi djelovanje mikroorganizama kvarenja. Brzina je ključna u procesu siliranja. Obavljen je veliki broj testiranja Egalisa, i dokazana je brža fermentacija, očuvanje proteina, efikasno očuvanje suhe tvari, bolje očuvanje probavljivosti.

Temperatura u silaži nije jednaka u svim dijelovima. Povećava se u prvih nekoliko dana. Bakterije siliranja vole oko 35°C, ne višu. "Vi trebate znati mogu li se vaše inokulirane bakterije efikasno oporaviti na toj temperaturi", poručio je i istaknuo da je Alltechov inokulant pokazao dobru otpornost na temperaturne zahtjeve.

Respektabilan broj stočara okupio se na radionici 

Gubitke tijekom siliranja je važno minimalizirati, a sve ovisi o brzini kojom ćete kontrolirati količinu zraka i o brzini fermentacije. Kontroliranje količine zraka je od izuzetne važnosti jer bakterije kvarenja ne umiru dok god je okoliš aeroban. Gordon je upitao prisutne stočare: Koliko brzo ćete pokriti silo-masu? Jer zrak može penetrirati u dubinu 1 m i tamo kvarenje počinje. Pokrijete li zelenu masu odmah preko noći nakon sabijanja sačuvat ćete najmanje jednu jedinicu probavljivosti u dubinu 1 m silaže, a to bi značilo 250 mL mlijeka po kravi na dan, pa sad računajte.“

Što se tiče plastičnog pokrova, naglasio je da on mora biti kvalitetan, nepropustan, odnosno stopa prijenosa kisika mora biti navedena na specifikacijama. Ako nije navedena, velika je šansa da plastična folija nije dobra za siliranje: "Kontroliraj zrak i kontroliraj mikrobiologiju.“

Hrvatska je 12. u svijetu

Prof. Carlo Angelo Sgoifo Rossi održao je predavanje na temu utjecaja hranidbe na komponentu održivosti. Naglasio je da se pojam održivosti ne odnosi samo na zaštitu okoliša nego ima i socio-ekonomski aspekt. Iznenadio je sve prisutne utvrdivši da je Hrvatska prema Globalnom indeksu održivosti 12. na svijetu (od 166 država), dok je Europa globalni lider. RH treba uložiti veće napore u odgovornu proizvodnju i potrošnju, te treba pojačati klimatsko djelovanje, odnosno reducirati ispuštanje stakleničkih plinova.

Objasnio je prisutnima pojam plaćanja tzv. ugljičnog kredita (Carbon Credit). Danas je uobičajeno plaćanje ugljičnog kredita za velike tvrtke koje utječu na stvaranje stakleničkih plinova. Takve kompanije imaju opciju ulaganja u šumske hektare ili mogu plaćati 25 eura/t CO2 eq. Ovim načinom potiče se velike igrače na odgovornije poslovanje uz što manji ugljični otisak.

Govedarske farme trebaju biti dio klimatskih rješenja (Foto: M.C.Celić)

Profesor je naglasio da govedarske farme ne trebaju biti dio klimatskih problema već dio klimatskih rješenja jer ciklus ugljika porijeklom od metana iz stočarstva u atmosferi traje tek oko 10 godina dok ugljik kao nus-proizvod industrije i ostalog ljudskog djelovanja u atmosferi traje i do 1.000 godina. Samim time puno je štetniji za našu klimu od stočarstva.

Alltechov proizvod za manje metana

Agolin je Altechov proizvod koji utječe na metanogenezu u stočarstvu i djeluje kao modifikator buraga sa svojim sastavom esencijalnih ulja. Dozvoljen je u ekološkom stočarstvu jer je ovo tehnologija mikroinkapsuliranog ulja korijandera (eugenol, geranil acetat i geraniol). To je prvi aditiv certificiran još 2018. godine od strane tvrtke Carbon Trust. Prof. Carlo Angelo Sgoifo Rossi je predočio meta analizu koja se temelji na 23 različita in vivo istraživanja provedena na mliječnim farmama. Mliječna goveda hranjena su 1g/grlo/dan Agolinom, a rezultati potvrđuju bolju proizvodnju mlijeka, uz istovremeno manje stvaranje metana.

Direktor Alltech Hrvatska d.o.o., Ivica Matanić, moderirao je ovu interaktivnu edukaciju istaknuvši da su u 26 godina, koliko su prisutni u Hrvatskoj, prepoznati od strane klijenata kao kvalitetan dobavljač rješenja za hranidbu životinja i koji uz to nastoji dati više od samog fizičkog proizvoda.

"Pokušavamo prenositi nova znanja i tehnologije kojima naši stočari mogu poboljšati profitabilnost svog posla“, naglasio je. Najpopularniji proizvodi na hrvatskom tržištu su recepture za borbu protiv mikotoksina koji stočarima odnose najviše profita. Popularan je i proizvod Optigen što je izvor sporo-otpuštajućeg dušika, siguran izvor dušika za preživače. "U poslu s poboljšavanjem silaže mi smo već godinama, a Egalis je samo naša posljednja karika, lansiran prije dvije godine i već se koristi na našim farmama“, naveo je. 

Što se tiče ekološkog stočarstva, gotovo svi Alltechovi proizvodi su odobreni u ekološkoj poljoprivredi kao što su mineralni dodaci i tvari za bolje iskorištavanje krmiva. "To je od početka bio naš princip ACE (Animal, Consumer, Environment) jer želimo svojim poslovanjem pozitivno utjecati na životinje, potrošače i okoliš“, Ivica Matanić je istaknuo.

Alltechov tim je i ove godine uspio potaknuti promišljanje svih prisutnih (stočari iz središnje Hrvatske, predstavnici institucija i mediji) prema načelima održive i isplative stočarske proizvodnje.

Više informacija možete dobiti na niže navedenim kontaktima. 


Fotoprilog


Tagovi

Ivica Matanić Gordon Marley Alltech Alltech Hrvatska d.o.o. Egalis Agolin Silaža Inokulant Siliranje Probavljivost Ješnost Carlo Angelo Sgoifo Rossi


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr