Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti preživača
  • 31.07.2024. 07:30

Šire se kuga malih preživača i virus plavog jezika

Grčka je zabranila premještanje ovaca i koza s farmi, dok Nizozemska bilježi nagli porast slučajeva zaraženih virusom plavog jezika

Foto: Shutterstock/Heath Johnson
  • 228
  • 11
  • 0

Zbog novih slučajeva kuge malih preživača, Grčka je poduzela stroge mjere u nastojanju da spriječi širenje ove visoko zarazne bolesti. U isto vrijeme, Nizozemska se suočava s ubrzanim širenjem virusa plavog jezika.

Više od 200.000 preživača testirano, 8.000 usmrćeno

Grčka je zabranila premještanje ovaca i koza s farmi kako bi se spriječilo širenje kuge malih preživača nakon što su tijekom vikenda otkriveni novi slučajevi, priopćilo je u ponedjeljak Grčko ministarstvo poljoprivrede.

Poznat i kao Peste des Petits Ruminants (PPR), virus ne utječe na ljude, ali je vrlo zarazan među kozama i ovcama, te može ubiti do 70 % zaraženih životinja.

"Oko 8.000 životinja je već usmrćeno, a više od 200.000 testirano, uglavnom u središnjoj regiji Tesalije gdje je epidemija prvi put otkrivena 11. srpnja", izjavio je za Reuters visoki dužnosnik ministarstva poljoprivrede, Georgios Stratakos,

Kuga malih preživača u Grčkoj i Rumunjskoj, reagirala naša Uprava za veterinarstvo

Još dva slučaja otkrivena su na farmama u središnjoj regiji Larissa i u južnom području Korinta tijekom vikenda.

Sigurnosne mjere

"Pooštravanje sigurnosnih mjera u cijeloj zemlji smatra se nužnim iz preventivnih razloga i ima za cilj ograničavanje širenja i iskorjenjivanje bolesti", stoji u priopćenju ministarstva.

Nakon otkrića slučaja, cijelo se stado uništava, farma se dezinficira, a vlasti testiraju životinje u okolnim područjima prema EU protokolima. Nastavlja se epidemiološka analiza slučajeva i mogućeg sumnjivog uvoza kako bi se utvrdio izvor izbijanja.

Procjenjuje se da bolest rezultira gubicima do 2,1 milijarde dolara godišnje u cijelom svijetu.

Širenje virusa plavog jezika u Nizozemskoj

Nastavlja se i širenje virusa plavog jezika u Nizozemskoj, prenosi Nieuwe Oogst. Otkriveno je 1.094 slučajeva zaraženih ovaca, goveda i drugih preživača, izvijestila je u ponedjeljak nizozemska Agencija za sigurnost hrane i potrošačkih proizvoda.

Virus plavog jezika širi se u dvije europske države - koji su simptomi i kako ga spriječiti?

To je dvostruko više u usporedbi s prošlim ponedjeljkom i za 303 više od posljednjeg ažuriranja u četvrtak. Četiri pokrajine, Gelderland i Overijssel na istoku te Sjeverni Brabant i Limburg na jugu, čine većinu pogođenih područja. Flevoland je jedina pokrajina u kojoj virus još nije detektiran.

Prema istraživačima, radi se o istoj varijanti virusa kao 2023. godine, a ne o mutaciji.


Tagovi

Virus plavog jezika Nizozemska Bolest ovaca Bolest koza Bolest goveda Širenje Bolest preživača Kuga malih preživača Testiranje Usmrćene životinje Virusna infekcija


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.