Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DZS
  • 27.09.2023. 13:30

Smanjila nam se proizvodnja mlijeka, svinja i jaja. Pad zabilježen i u kozarstvu

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o stočarskoj proizvodnji u prošloj, 2022. godini.

Foto: Depositphotos/gerasimov
  • 2.428
  • 334
  • 1

"Prirast goveda u 2022., u odnosu na prethodnu godinu, povećao se za 11,5 posto, odnosno za oko 9.400 tona", objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Kako navode, u istom razdoblju broj ukupno oteljene teladi manji je za 5.000 grla, odnosno za 4,1 posto. 

Prema njihovim podacima, ukupno klanje goveda, odnosno broj zaklanih grla manji je za 9.000 grla (5,3%), dok je neto težina manja za oko 1.900 tona (za 4,4%). Usporedno s padom broja muznih krava u 2022., ukupna proizvodnja kravljeg mlijeka smanjila se za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. 

Ukupan izvoz goveda u 2022. veći je za 11,1 posto, dok je njihov ukupan uvoz manji za 6,2 posto.

Pala svinjogojska proizvodnja

U svinjogojstvu je u 2022. prisutno smanjenje prirasta svinja za tri posto uz smanjenje broja zaklanih svinja za 8,5 i neto težine za 8,4 posto. Broj oprasenih odojaka u 2022. smanjen je u odnosu na prethodnu godinu za oko 203 tisuće grla (za 12,8%).

Zbog afričke svinjske kuge RH će postati crvena zona sa zabranom izvoza svinja i proizvoda?

U vanjsko-trgovinskoj razmjeni u 2022. ostvaren je manji izvoz svinja svih kategorija nego u prethodnoj godini (za 4,6%), dok je njihov ukupan uvoz povećan (za 6,1%).

Povećanje proizvodnje u ovčarstvu i pad u kozarstvu

Prirast ovaca povećan je za 1,3 posto, odnosno za oko 138 tona u odnosu na 2021., dok je broj ukupno ojanjene janjadi veći za oko 2 tisuće grla (za 0,4%).

Ukupno klanje ovaca povećano je za 27 tisuća grla (za 5,6%), odnosno za oko 533 tone neto težine (za 9,5%). Proizvodnja ovčjeg mlijeka povećala se za 7,3 posto, dok se proizvodnja vune smanjila za 0,7.

Kako navode iz DZS-a, uvoz ovaca u 2022., u odnosu na prethodnu godinu, povećao se za 41,8 posto, dok je izvoz ostao nepromijenjen.

U odnosu na prethodnu godinu, prirast koza manji je za 0,8 posto, dok je broj ojarenih jarića manji za 3,6 posto. Broj zaklanih koza ostao je na razini 2021., uz povećanje njihove neto težine za 0,4 posto. 

Proizvodnja kozjeg mlijeka smanjena je za 7,2 posto. U 2022., što se tiče koza, ukupna vanjsko-trgovinska razmjena statistički je neznatna, navode iz DZS-a. 

Smanjenje proizvodnje kokošjih jaja

Prema njihovim podacima, u proizvodnji peradi u 2022., u odnosu na 2021., broj izvaljenih pilića povećao se za dva posto, dok se prirast peradi povećao za 0,3 posto.

Broj ukupno zaklane peradi veći je za 0,9 posto (440 tisuća grla), a njihova neto težina veća je za 0,9 posto (749 tona).

U proizvodnji kokošjih jaja vidljivo je smanjenje za 9,4, dok se proizvodnja jaja ostale peradi povećala za 50,3 posto, ističu iz DZS-a. 

Kako stoji u njihovom izvješću, ukupan uvoz peradi u 2022. veći je za 9,9, dok je izvoz peradi u odnosu na 2021. veći za 12,5 posto.

Referentni datum snimanja godišnjih podataka o stočarstvu za 2022. promijenjen je s 1. prosinca na 1. studenoga, što bi u odnosu na 2021. moglo utjecati na kretanje indeksa za pojedine varijable, napominju iz DZS-a. 


Povezane stočne vrste

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze pripadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedno proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom se prvenstveno podrazumijeva uzgoj kokoši, pura, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namjernice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

DZS Svinjogojska proizvodnja Proizvodnja mlijeka Kozarstvo Ovčarstvo Peradarstvo Proizvodnja jaja Svinjogojstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]