Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit i zahtjevi
  • 21.07.2024. 13:30

Smještaj starije teladi - preporuke, dobri i loši primjeri!

Dobro uzgojeno tele predstavlja buduću snažnu i zdravu junicu, što znači niže troškove uzgoja, raniju profitabilnost, duži proizvodni vijek, veću proizvodnju mlijeka i smanjenje učestalosti bolesti nogu i papaka.

Foto: Miljan Erbez
  • 128
  • 0
  • 0

Grupno držanje podrazumijeva držanje teladi u grupama koje se formiraju u skladu s uzrastom. Obično su to grupe od 30 do 60 dana razlike u uzrastu. Kada je u pitanju smještaj, ona starija od 90 dana mogu biti smještena u objektima s dubokom prostirkom ili ležištima.

Objekti s ležištima su bolji jer teletu omogućavaju i individualnost i socijalne odnose, tj. komunikaciju po potrebi (igranje, njuškanje, češkanje i slično).

Boksovi za telad do šest mjeseci starosti su dimenzija 160x70 cm. Površina grupnog boksa s prostirkom računa se s 1,8 m2/grlo. Širina prostora je 43 cm, a dubina hodnika 160 cm. Prorezi na rešetkama su širine nagaznog dijela od 8 cm i širine proreza od 2,5 cm.

Primjer dobre prakse

U ovom uzrastu životinje su već pripremljene na biljna hraniva. Hrana treba biti dobre kvalitete i ukusna, te omogućiti pravilan razvoj teleta, buduće junice koja treba proizvesti dovoljnu količinu mlijeka i oteliti zdravo tele.

Za prostirku je potrebno osigurati slame 0,9-1,5 kg/grlo/dan. To podrazumijeva grupno držanje teladi, najbolje u vanjskim boksovima. Teladima je potrebno pružiti jednaku njegu i pažnju kao i muznim kravama, zato što je dobar uzgoj teladi osnova za dobro i ekonomično mliječno govedarstvo.

Dobro uzgojeno tele predstavlja buduću snažnu i zdravu dvogodišnju junicu, niske prosječne starosti pri prvom teljenju, što znači niže troškove uzgoja, raniju profitabilnost, duži proizvodni vijek grla, veću proizvodnju mlijeka i smanjenje učestalosti bolesti nogu i papaka.

Kretanje i čisti zrak 

Svakako treba naglasiti da su gore navedene prakse prvenstveno vezane za slobodan način držanja teladi i veća gospodarstva. Telad se drže sama ili s više njih različitog uzrasta i pripuštaju se više puta dnevno pod kravu u prvih par mjeseci života.

Često se drže na vezu, još češće u mračnim dijelovima staje, bez dovoljno sunčeve svjetlosti i na mokrim ležištima. To je svakako primjer loše prakse.

Kako smanjiti smrtnost teladi u mliječnom govedarstvu?

U planinskim dijelovima zemlje situacija je nešto bolja, jer uglavnom ima više dostupnih pašnjaka, pa se telad ranije puštaju na ispašu. Krave su u ovim područjima češće dugovječnije, što je svakako rezultat bolje dobrobiti. Krava u svojoj prirodi zahtijeva kretanje i čist zrak.

Mislite na njihovo zdravlje

Pravilnik o minimalnim uvjetima za zaštitu teladi (Uredba vijeća Europske unije 2008/119/EC) propisuje uvjete za držanje teladi u stajama koje imaju šest i više teladi. Materijali koji se koriste za izgradnju smještaja, a pogotovo pregrade i oprema s kojom bi telad mogla doći u dodir, ne smiju biti škodljivi za njih i moraju se moći temeljno čistiti i dezinficirati.

Električne instalacije i oprema moraju se postaviti u skladu s trenutno važećim nacionalnim propisima kako bi se izbjegli udari električne struje. Izolacijom, grijanjem i prozračivanjem prostora mora se osigurati da su protok zraka, količina prašine, temperatura, prosječna vlažnost zraka i koncentracije plinova unutar granica koje nisu škodljive za telad.

Sva neophodna automatska i mehanička oprema, zbog zdravlja i dobrobiti teladi, mora se provjeravati najmanje jednom dnevno. Ako se otkriju kvarovi, oni se moraju odmah popraviti ili, ako to nije moguće, moraju se poduzeti odgovarajući koraci kako bi se zaštitilo zdravlje i dobrobit teladi sve dok se kvar ne popravi, na primjer korištenjem alternativnih metoda hrnaidbe i održavanjem zadovoljavajuće životne sredine.

Ako se koristi sustav umjetnog prozračivanja mora se predvidjeti odgovarajući sustav osiguravanaj provjetravanja, kako bi se sačuvalo zdravlje i dobrobit teladi u slučaju kvara na sustavu te se mora predvidjeti i sustav dojave kojim se uzgajivač upozorava da je došlo do kvara i on se treba redovno testirati.

Ne držite ih u mraku

Također, prema istoj Uredbi (2008/119/EC), telad se ne smiju stalno držati u mraku. Kako bi se zadovoljile njihove potrebe s obzirom na ponašanje i fiziologiju, mora se osigurati odgovarajuće prirodno ili umjetno osvjetljenje. Ukoliko se koristi ono umjetno, ono mora biti u upotrebi najmanje u razdoblju prirodnog svjetla, obično između 9 i 17 sati.

Dodatno, u svako doba dana mora biti na raspolaganju (fiksno ili prijenosno) osvjetljenje dovoljno jako da se telad mogu nadzirati. Ona koja se drže u objektima uzgajivači moraju kontrolirati najmanje dva puta dnevno, a na pašnjacima najmanje jednom dnevno.

Svako tele koje izgleda bolesno ili ozlijeđeno mora se bez odgađanja liječiti na odgovarajući način, a ako se ne poboljša stanje nakon liječenja, mora se što prije zatražiti pomoć veterinara. Prema potrebi, bolesna ili ozlijeđena grla moraju se odvojiti u odgovarajući prostor sa suhom i udobnom prostirkom. Prostori za telad moraju biti konstruirani tako da svako tele može leći, odmarati se, ustajati i njegovati se bez ikakvih poteškoća.

Ne smiju se vezati, osim onih koja se drže grupno i koja se mogu vezati najduže jedan sat za vrijeme hranidbe mlijekom ili mliječnom zamjenom. Ukoliko se koristi oprema za vezanje, ona ne smije uzrokovati ozljede teladi i mora se redovito kontrolirati te, prema potrebi, prilagođavati kako bi se osigurao udoban vez. Svaki vez mora omogućiti kretanje i onemogućiti gušenje ili ozljeđivanje.

Briga o boksovima

Objekti, pregrade, oprema i potrepštine koji se koriste za telad moraju se čistiti i dezinficirati na odgovarajući način kako bi se spriječilo širenje međusobnih infekcija i pojava prijenosnika bolesti. Feces, urin i neiskorištena ili rasuta hrana moraju se uklanjati koliko je potrebno, kako bi se ograničilo stvaranje neugodnih mirisa i izbjeglo privlačenje muha ili glodavaca. 

Podovi moraju biti glatki, ali ne i klizavi kako bi se spriječile ozljede i postavljeni tako da ne uzrokuju ozljede ili patnju teladi koja stoje ili leže na njima. Moraju biti primjereni veličini i težini te osigurati čvrstu, ravnu i stabilnu površinu. Površina za ležanje mora biti udobna, s odgovarajućom drenažom i ne smije štetno djelovati na telad.

Mora se osigurati odgovarajuća prostirka za svu telad starosti manje od dvije tjedna. Širina individualnog boksa mora odgovarati minimalnoj visini grebena teleta koje stoji. Dužina mora biti minimalno jednaka dužini tijela koja je mjerena od vrha nosa teleta kaudalno do zadnje točke bedrene kvrge (kuka), pomnoženo s 1,1.

Individualni boksovi za telad ne smiju imati zatvorene zidove, nego zidove koji omogućavaju vizualni kontakt s drugim teletima u okruženju, i laku brigu o njima. Nakon šest mjeseci života telad se, ovisno o proizvodnoj namjeni, prebacuju u tovilišta, staje za rasplodne junice ili stanice za performans test bikova.


Tagovi

Smještaj teladi Držanje teladi Starija telad Preporuke Savjeti Mliječno govedarstvo Zdravlje teladi Dobrobit životinja Boksovi za telad Pravilno držanje


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Doktor znanosti, stručnjak iz sektora stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnim projektima iz poljoprivrednog resora. Autor je više od 30 znanstvenih radova i šest knjiga iz sektora proizvodnje mlijeka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje