Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spašena magarica
  • 21.06.2019. 13:30
  • Šibensko-kninska, Vodice

Spasili magaricu s pustog otoka i privremeno ju udomili - ipak će biti vraćena vlasniku?

Priča gotovo epskih razmjera, čiji je glavni akter mlada magarica, odvijala se ovih dana prvo na otoku Ravnom, a nakon toga u Vodicama. Magaricu je udomio Bernard Roca, no nakon što se javio njezin vlasnik, morat će ju vratiti iako mu je prirasla srcu.

Foto: Morski.hr/Obitelj Roca
  • 628
  • 37
  • 0

Jedan konj i jedna magarica u žiži su zanimanja domaće javnosti ovih dana. Prvo smo se svi digli na noge nakon fotografije na kojoj se vidi konj zavezan kaska za automobilom. Vlasnik Ante Vuletin iz Kaštela brzo je reagirao pojasnivši kako se nije radilo o mučenju životinje jer je on svog Sokola na taj način samo vodio na snimanje jednog kratkog promotivnog filma o Kaštelima. 

Ante Vuletin pojasnio zašto je vezao konja za auto: Volim Sokola i nisam ga mučio

Tih je dana javnost uzbunila i priča o magarici ostavljenoj na pustom otoku, bez hrane i vode. Naime, kako je morski.hr pisao, jedan ih je čitatelj obavijestio kako je 17.6. na plaži otoka Ravan, u šibenskom arhipelagu, prilikom pristajanja zatekao magaricu koja je bez vlasnika lutala obalom.

"Kada smo se iskrcali na obalu životinja nam je prišla i dali smo joj piti. Popila je preko deset litara vode i po tome smo zaključili da je već dugo nitko nije obišao", napisao im je poslavši i fotografiju životinje koja luta otokom. 

Institucije prebacivale lopticu s jednih na druge - pomogla im policija

U redakciji ovoga portala zvali su redom: Policiju, Veterinarsku inspekciju, Veterinarsku ambulantu, Službu 112, Komunalno redarstvo, Lučku kapetaniju, Vatrogasce. Svi su oni prebacivali lopticu na druge da bi ih na kraju policija uputila na Udrugu Tribunjski tovar

Predsjednik ove udruge, Rokica Ferara je ponudio primiti magaricu, iako već imaju četiri tovara. Udruzi se ubrzo javio Bernard Roca iz Vodica te udomio magaricu. Izjavio je kako mu se čini da je za tu životinju na otoku Ravan ipak netko brinuo jer ondje postoji stablo za hlad te kanta za vodu. "Netko je magarici vodu donosio, samo što životinja popije puno, pa vrlo brzo ostane žedna jer otok nema prirodnog izvora. Ljudi imaju po nekoliko magaraca pa ostavljaju magarce na otoku iz raznih razloga, poput parenja ili ih imaju više, pa neke ostave tamo. No sad je ona tu kod mene, pitoma, mazi se, naučila je izgleda na ljude", rekao je Roca za morski.hr

No, tu priča ne završava. Naime, u redakciji ovoga portala su podnijeli službenu prijavu prema Kaznenom zakonu i Zakonu o zaštiti životinja. 

Javio se izbezumljeni vlasnik 

U međuvremenu se, kako pišu 24 sata, javio vlasnik magarice. Roco kaže kako je bio sav izbezumljen. 

"Čovjek je iz Šibenika, ima svoj OPG na kojem uzgaja magarce i koze i zaista se dobro brine za životinje. Bilo mu je jako žao što je sve ovako ispalo i što svi misle da je napustio magaricu. On je Miju ostavio na dva dana na otoku na ispaši, ali tvrdi da joj je ostavio dovoljno vode. To nije ništa neobično. Od pamtivijeka su naši stari tako na ispašu slali stoku. Na otocima nema požara, zmija ni drugih nametnika koji štete životinjama i tamo mogu mirno pasti. Ispalo je da je Mija danima lutala sama, ali nije. I bila je u dobrom stanju kad smo je našli, a tamo je bila i kanta vode koju je ostavio vlasnik. Čipirana je i ima svu potrebnu dokumentaciju baš kao i sve ostale životinje koje ima taj čovjek. Sutra će doći veterinar i pregledati magaricu. Nakon toga ćemo je morati vratiti vlasniku" kaže Bernard Roca koji će se teško odvojiti od ove privremene ljubimice koju opisuje kao iznimno pitomu i privrženu pa čak razmišlja da nakon što se rastane od magarice Mije, kako su joj dali ime, i sam kupi magarca. 

Čitav je slučaj trenutno na veterinarskom inspektoratu te će se nakon toga odlučiti hoće li i kako biti kažnjen vlasnik magarca. Ako se utvrdi kaznena odgovornost vlasnika za napuštanje životinje, mogao bi se suočiti s kaznom zatvora do jedne godine.


Tagovi

Spašena magarica Magarica Mija Tribunjski tovar Bernard Roca Rokica Ferara


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]