Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 20.06.2023. 09:00

Što donosi Nacrt prijedloga Programa razvoja sektora mljekarstva?

Ovaj je dokument u javnom savjetovanju, a njime su prikazani ciljevi i mjere koji će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.808
  • 127
  • 0

Nacrt prijedloga Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine, pušten je u javno savjetovanje.

Riječ je o dokumentu u kojem su prikazani ciljevi i mjere koji će osigurati jačanje i konkurentnost sektora proizvodnje mlijeka u narednom razdoblju. Program obuhvaća proizvodnju kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, a predviđeno je povećanje broja grla u proizvodnji mlijeka, povećanje produktivnosti proizvodnje mlijeka po grlu i po gospodarstvu te osiguranje dostupnih i dostatnih preradbenih kapaciteta i trženja mlijeka.

"Uzimajući u obzir važnost tog sektora i nedostatnu tehnološku zaokruženost proizvodnje, nameće se potreba kontinuiranog ulaganja u njegov razvoj", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Kažu da ulaganja proizlaze iz potreba podizanja konkurentnosti, tehnologije proizvodnje i uvjeta držanja životinje i trženja mlijeka i mliječnih proizvoda uz zadovoljenje visokih standarda zaštite okoliša i dobrobiti životinja. "Realizacijom Programa predviđa se povećanje populacije krava, ovaca i koza u proizvodnji mlijeka te ukupna proizvodnja mlijeka u Republici Hrvatskoj na razini od oko 600 milijuna litara kravljeg, 8,4 milijuna litara ovčjeg te 11,2 milijuna litara kozjeg mlijeka do 2030. godine", ističu. 

Program je izrađen u skladu sa Strategijom poljoprivrede do 2030. godine i Strateškim planom 2023. – 2027. s ciljem podizanja vrijednosti govedarske proizvodnje za 20 posto, a u ovčarsko-kozarskoj proizvodnji procjenjuje se rast vrijednosti za 65 posto budući da ova grana stočarske proizvodnje ima velik potencijal razvoja, posebice u kontekstu jačanja proizvodnje autohtonih zaštićenih proizvoda.

Udruživanjem do boljeg pristupa tržištu

"Ulaganjima u transformaciju proizvodnje u smjeru održivosti i klimatske prihvatljivosti, te poticanjem razvoja veza između proizvodnje, prerade i tržišta duž cijelog lanca vrijednosti, proizvodnja mlijeka može postati učinkovitija i učinkovito reagirati na zahtjeve tržišta", dodaju.

Stoga je, napominju, za bolji pristup tržištu nužan razvoj proizvodnih i prodajnih kanala u okviru proizvođačkih i sektorskih organizacija te drugih oblika udruživanja, koje je potrebno osnažiti i promovirati.

"Rast potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda predstavlja veliku priliku za plasman prepoznatljivih proizvoda s dodanom vrijednošću iz različitih sustava kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode", ističu.

Posebna pozornost onima koju su povećali proizvodnju

Uz navedeno, kroz Program će se, kažu, promicati ekološki i održiv pristup proizvodnji, utjecati na smanjenje neprihvatljive ambalaže u skladu s načelima kružnog gospodarstva i osigurati pristupačnost mlijeka i mliječnih proizvoda za sve građane.

Analize podataka pokazuju kako dio proizvođača odustaje od proizvodnje mlijeka, no iz Ministarstva napominju kako je kod respektabilnog broja proizvođača mlijeka evidentno jačanje proizvodnih kapaciteta odnosno povećanje broja krava u proizvodnji mlijeka kao i povećanje proizvedenih količina mlijeka. Stoga će posebna pozornost i pomoć biti usmjerena na gospodarstva koja su u proteklom razdoblju održala ili povećala broj krava i proizvodnju mlijeka jer ta grupa predstavlja ogroman potencijal za sektor.

Veći isporučitelji povećavaju isporuku mlijeka, ali ne mogu u potpunosti kompenzirati smanjenje proizvodnje uzorkovano izlaskom manjih gospodarstava iz ove proizvodnje. Dodatno, posljedica gašenja proizvodnje mlijeka na malim gospodarstvima rezultira smanjenjem broja teladi za tov, stoji u dokumentu.

U otkupljenim količinama najznačajniji udio u 2022. godini imaju četiri županije: Osječko-baranjska, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka te Vukovarsko-srijemska županija.

Nacrt prijedloga i više informacija pronađite ovdje.

"Cilj savjetovanja je upoznati širu zainteresiranu javnost s prijedlogom Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine", napominju dodavši da je savjetovanje otvoreno do 16. srpnja 2023.


Tagovi

Mljekarstvo Javno savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Program razvoja Nacrt programa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.