Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iowa
  • 20.06.2024. 07:30

Što se događa s kravama zaraženim ptičjom gripom? Mlijeko bacaju

Zaražena stada se ne uništavaju kao jata peradi. Iako je virus često fatalan za domaće ptice, oboljele krave obično se oporave u roku od dva tjedna

Foto: Depositphotos/Kutredrig (ilustracija)
  • 348
  • 73
  • 0

Jedna od najvećih farmi mlijeka u Iowi, sa stadom od oko 10.000 grla u okrugu Sioux, našla se na udaru zaraze goveda ptičjom gripom, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede i upravljanja zemljištem ove američke države (IDALS).

Kako javlja Agriculture, to je sedmo mliječno stado u Iowi s potvrđenom infekcijom visokopatogenom influencom ptica. Pet od njih nalazi se u okrugu Sioux, koji prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD-a, ima i najviše mliječnih krava od svih okruga ove države.

Oporavak krava u roku 14 dana

Zaražena stada se ne uništavaju kao jata peradi. Iako je virus često fatalan za ptice, oboljele krave obično se oporave u roku od dva tjedna. Do sada su ustanovljena dva simptoma bolesti kod goveda - smanjena proizvodnja mlijeka i slab apetit. Mljekare trpe privremeni gubitak proizvodnje jer se mlijeko bolesnih krava, koje sadrži velike količine virusa, baca.

"U tijeu su istrage kako bi se utvrdilo kako je virus stigao u sjeverozapadnu Iowu", rekao je Don McDowell, glasnogovornik IDALS-a.

Vjeruje se da je virus zarazio krave u Teksasu još u prosincu prošle godine, a zatim se proširio na druge države putem transporta bolesnih grla. Vjerojatno se lokalno širi putem ljudi i opreme na farmama.

Prema podacima USDA, virus je identificiran u više od 100 stada u 12 država od kraja ožujka.

Ograničiti posjete

Varijanta ptičje gripe koja je prvi put zarazila krave u Iowi otkrivena je krajem svibnja u jatu od 4,2 milijuna koka nesilica u okrugu Sioux. Otprilike sedam dana kasnije, 5. lipnja testiranje je potvrdilo da je virus zarazio mliječno stado okruga O’Brien.

Dužnosnici su pozvali proizvođače mlijeka da pojačaju svoje biosigurnosne mjere i ograniče posjete. Pokazalo se da se virus prenosi iz mliječnih stada u jata peradi i, u nekoliko slučajeva, zarazio je ljude koji rade s bolesnim životinjama.


Tagovi

Ptičja gripa Farma krava Proizvodnja mlijeka Iowa Don McDowell Zaraza krava


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.