Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje vimena
  • 18.11.2023. 12:00

Što znače za proizvodnju mlijeka i kako ograničiti pojavu lezija na vimenu?

Ekonomski gubici mogu biti ozbiljni jer se životinje obično opiru mužnji i zbog toga se često izlučuju. Kako smanjiti mogućnost lezija vimena?

Foto: Depositphotos/pxhidalgo
  • 1.150
  • 66
  • 0

Zdrava koža vimena i sisa kod krava je vrlo poželjna kada govorimo o dobrobiti i zdravlju krava te ekonomičnosti proizvodnje mlijeka. Lezije (rane) vimena i sisa su rani pokazatelji povećanog rizika od mastitisa.

Izazivaju financijske gubitke smanjenjem proizvodnje mlijeka, povećavaju troškove kroz potrebe za tretmanom grla i na kraju, ako prodajemo životinje s lezijama na vimenu, uglavnom ostvaruju manju cijenu na tržištu. Istraživanja ukazuju da su bolestima vimena podložnije visoko-proizvodne pasmine goveda kao što su Holstein-frizijsko govedo, Jersey, Montbéliarde, ali i križanci.

Manje proizvodne, lokalne pasmine goveda, pokazuju veću otpornost na infekcije uslijed pojave lezija na vimenu. To se pripisuje nižoj proizvodnji mlijeka i boljoj razini imuniteta. Sisni mišić stezač i sisni kanal su važne primarne barijere protiv invazije patogena u vime.

Lezije ometaju proces mužnje i mogu izazvati sekundarne probleme (Foto: Depositphotos/ClaraBastian)

Lezije sisa, općenito, ne izazivaju izravno mastitis, ali ometaju proces mužnje i mogu izazvati sekundarne probleme. Lako koloniziraju bakterije i tako služe kao važan spremnik infekcije. Ekonomski gubici mogu biti ozbiljni jer se životinje obično opiru mužnji i zbog toga se često izlučuju.

Porijeklo lezija

Kada govorimo o porijeklu lezija, one su najčešće mehaničke prirode. Pokazalo se da pretjerane ili promjenljive razine vakuuma, stare sisne čaše (erodiranje gume), promjene u pulsacijama, povezane s lošim održavanjem i/ili nepažljivim korištenjem muznog uređaja dovode do oštećenja sisa. Ono je uzrokovano izravno traumom ili indirektno putem degenerativnih promjena koje nastaju uslijed poremećaja cirkulacije krvi u tkivu sisa.

Ozljede nastaju i u slučaju ako je slama na kojoj krave leže preoštra, u slučaju ako druga krava nagazi vime/sise krave ili ako u staji ima oštrih predmeta odnosno dijelova smještajnog inventara staje. Najčešći uzročnici infekcija su gram-pozitivne bakterije iz grupa stafilokoka i streptokoka, i to: Staphylococcus aureus i Streptococcus dysgalactie.

Kako izbjeći stvaranje lezija na vimenu:

  1. Redovno mijenjati čašice za sise na muznim aparatima. Guma nakon nekog vremena korištenja te pranja raznim kemikalijama počinje erodirati. Puca, obično uzdužno. Prilikom pulsacija male pukotine u sisnim čašama "štipaju" kožu i stvaraju sitne lezije koje su ponekad oku nevidljive, ali za kravu vrlo osjetljive. Jednostavnim pregledom sisnih čaša, tako što ćete ih skinuti, okrenuti prema izvoru svjetlosti i stisnuti, možete vidjeti ima li poprečnih pukotina. Ako ima - potrebna je nova čaša.
  2. Previsok vakuum također utječe na zdravlje sisa. Vakuum-pumpa mora u prostorima između sisnih guma i sisnih čaša osigurati podtlak od 40-50 kPa (0,4-0,5 bara). Razdoblje smanjenog protoka mlijeka čini oko 50 posto vremena rada muzne jedinice, tako da neispravan stroj može stvoriti stres na sise u trajanju od tri ili više minuta u svakom trenutku mužnje. To može izazvati i krvarenje u epitelu sisa te nekrozu kože.
  3. Oštri dijelovi u staji ili u okolini. Svaki stočar treba dobro voditi računa o prostoru kuda se kreću muzne krave, kako u objektu, tako i u ispustu odnosno na pašnjaku. Treba dobro pripaziti ima li oštrih dijelova u staji, je li neko ležište razvaljeno, neka daska stoji nepravilno, neki čavao viri iz zida ili drugih dijelova objekata kroz koje se krava kreće. Također, veliki problem su i ograde od bodljikave žive, posebno ako padnu i tako ostanu u travi, što je na žalost čest slučaj kod nas uslijed sve više napuštenih imanja i njiva. Lezije na vimenu mogu biti uzrokovane čak i od prestare, prerasle i pretvrde slame, rezane na taj način da ostaju oštri krajevi stabljike. S toga i o samoj prostirci treba dobro razmisliti i voditi računa s čim se prostire ležište. Ovo je poseban problem u stajama s dubokom prostirkom.  

Nove tehnologije

Spremnici infekcije u blizini sisnog otvora će imati izražen negativan utjecaj na mjere kontrole mastitisa. Neke lezije sisa potječu od djelovanja jednog bakterijskog, virusnog, kemijskog ili fizičkog agensa. Ali dok dođe veterinar možemo već imati udruženo djelovanje više ovih uzročnika. Zarastanje lezija može biti više potpomognuto savjetima o upravljanju stadom i potrebama unaprijeđenje procesa u proizvodnji (objekat, muzni uređaj) nego terapijom.

Na što treba obratiti pažnju prilikom strojne mužnje krava?

U posljednje vrijeme sve više muznih uređaja automatski prati sve promjene u muznom uređaju ili robotu, što omogućuje proizvođaču daljinsko praćenje situacije. Stoga, modernizacija muznih uređaja i korištenje novih tehnologija je dodatni alat za unaprijeđenje zdravlja vimena i konkurentnu proizvodnju mlijeka.

Redovno čišćenje muznog uređaja, izmuzišta i robota, visok tlak, dobar balans baza i kiselina, također su rješenje za smanjenje mogućnosti infekcija vimena i u slučaju postojanja lezija.


Tagovi

Zdravlje vimena Lezije vimena Rane na vimenu Vakuum pumpa Oštra slama Sisne čaše


Autor

Miljan Erbez

Više [+]

Doktor znanosti, stručnjak iz sektora stočarstva, s dugogodišnjim iskustvom u međunarodnim projektima iz poljoprivrednog resora. Autor je više od 30 znanstvenih radova i šest knjiga iz sektora proizvodnje mlijeka.