Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kazna
  • 06.07.2024. 14:00

Stočar na sudu jer je ilegalno ispumpao vlastitu gnojnicu?

Na livadu je pet puta razbacao oko 11.000 litara mješavine vode, gnojnice i blata, no problem je jer je to bilo u razdoblju kada razbacivanje stajnjaka nije dopušteno

Foto: Depositphotos/jochenschneider
  • 192
  • 0
  • 0

Nakon dugotrajnih i obilnih oborina prošle jeseni, nekoliko tisuća litara površinske vode izlilo se u jednu od dvije jame za gnojnicu ispod svinjca u četvrti Buer u Melleu. 

Vlasnik farme se bojao da će se jama za stajnjak preliti, a kako bi zaštitio svoje životinje, uključujući 270 prasaca, odlučio je ispumpati mješavinu gnojnice, blata i vode i pustiti da iscuri na susjednu livadu. Međutim, Okružni sud u Osnabrücku sada je odlučio da je to bila pogreška, piše njemački Neue Osnabrücker Zeit (NOZ), a prenosi Agrarheute.

Ispustio više od 50.000 litara

Na livadu je pet puta razbacao oko 11.000 litara ove mješavine, no problem je jer je to bilo u razdoblju kada razbacivanje stajnjaka nije dopušteno. Zbog toga je ovaj svinjogojac dobio kaznu od 7.200 eura, na koju se žalio. Na sudu je priznao da nije trebao ispumpati i petu cisternu jer je tad već vjerojatno došlo do tekućeg gnoja, dok se u prethodnim cisternama, prema njegovim riječima, nalazila voda koja je nadošla. No, na sudu su raspravljali može li se uopće voda i stajnjak lako odvojiti jedno od drugoga i može li se voda odvojeno ispumpavati.

Upitno je bilo i koliko je zagađivača dospjelo u tlo. Prema sudu, analiza tla ranije ove godine nije pokazala abnormalnosti, ali ostaje nejasno je li voda otišla u susjedne površine.

Sudac je stoga predložio da se postupak privremeno obustavi s čim su se složili tužiteljstvo i obrana. Postupak će biti konačno obustavljen tek kada tuženik Udruzi za zaštitu prirode Donje Saske uplati polog od 1.500 eura.

Ovaj njemački farmer je sada izgradio utvrđeni zemljani zid s drenažom na svojoj farmi kako bi vodu držao podalje od farme, a rekao je za NOZ da se to pokazalo uspješnim tijekom nedavnih jakih kiša.


Tagovi

Kazna Njemački farmer Ispumpavanje gnojnice Poplava na farmi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.