Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peticija
  • 28.06.2024. 14:35
  • Ličko-senjska, Udbina

Stočari iz Udbine dobili veterinarsku ambulantu, ali po potvrde i dalje moraju u Korenicu?

Zbog zakonodavnog paradoksa ambulanta koja znači puno za stočare i za razvoj same općine, dobila je djelomične ovlasti, upozorava dr.vet.med. Vjekoslav Rašić. Organizirano je potpisivanje peticije koja se šalje u Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: arhiva V. Rašića
  • 189
  • 88
  • 0

Stočari udbinskog kraja u suradnji su s tamošnjom veterinarskom ambulantom i općinom, organizirali potpisivanje peticije koju će zajedno sa zahtjevom da se obavi revizija koncesije koju ima Ambulanta Korenica, predati na više nadležnih tijela u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. 

Naime, kako nam pojašnjava dr.vet.medicine Vjekoslav Rašić, koji je u suradnji s općinom osnovao Veterinarsku ambulantu Udbina j.d.o.o., ista je dobila tek djelomične ovlasti. To znači da stočari mogu sve napraviti u njoj, ali po svjedodžbu o zdravstvenom stanju i podrijetlu životinje moraju i dalje u Korenicu te gubiti vrijeme i novac.

Razlog za osnivanje ambulante u Udbini, uz povećanje broja stoke u tom dijelu Like, upravo je i bio da sve poslove vezane za odjavu, prijavu i premještanje životinja ne moraju obavljati u Korenici, koja im je udaljena 30 km, a 40 km od primjerice sela Ondić ili Poljice.

Nema sluha za novu ambulantu?

Prema njegovim riječima, ova je općina prije Domovinskog rata pa sve do 1998. godine imala svoju veterinarsku ambulantu koja je bila u sastavu koreničke, ali je ukinuta neposredno po preuzimanju Veterinarske ambulante Korenica od strane novog vlasnika.

Navedena je dobila tzv. koncesiju na općine Plitvička Jezera, Korenicu i Udbina i to traje više od 20 godina. Međutim, stočni fond se povećao nekoliko puta i ukazala se potreba i prilika da stočari iz Udbine imaju svoju veterinarsku ambulantu koja se danas nalazi na adresi Trg hrvatskih Vitezova 1.

"I onda se događa zakonodavni paradoks, ambulanta koja znači puno za stočare i za razvoj same općine, koja zapošljava dva ovlaštena doktora veterinarske medicine i jednog veterinarskog tehničara, dobiva djelomične ovlasti", upozorava dr. Rašić. 

Kako ističe, nema uspješnog stočara bez savjetodavne službe i dobro organizirane veterinarske službe, a Ministarstvo koje bi trebalo podržati projekte ove vrste, dodatno koči razvoj krajeva koje dnevno napuštaju mladi ljudi. 

"Pa kada se otvori neka zanatska djelatnost to je napredak, a kamoli veterinarska ambulanta s doktorima veterinarske medicine i mladom tehničarkom koja je rodom iz Udbine", ističe naš sugovornik.

Naglašava da je prema Zakonu o veterinarstvu jedna općina jedna epizootiološka jedinica što znači da treba imati svoju ambulantu, te stoga i šalju peticiju koju je dosad podržalo 150 potpisnika. Ovaj stručnjak stanje u veterinarstvu u Ličko-senjskoj županiji ocjenjuje veoma teškim i složenim, da ne kaže alarmantnim. Momentalno u nekoliko veterinarskih ambulanti radi 15-ak veterinara, od toga je pet kolegica.

Uvjeti rada su otežani, sve je više krava tele sustava, gdje se životinje liječe ili tele na otvorenom po kiši, suncu i snijegu. Od 10 preostalih ovlaštenih veterinara samo 5 su rezidenti ove županije, ostali su svoju egzistenciju vezali negdje drugdje i ništa ne garantira da će se zadržati. Sljedeći problem je životna dob ovlaštenih veterinara koja je u prosjeku 55 godina, dvoje ili troje su pred mirovinom, a mlađih nema i pored stalno otvorenih oglasa za posao, ističe Rašić.

"S druge strane naše kolege iz Uprave za veterinarstvo umjesto da podrže i pomognu opstanku i ostanku veterinara sada kada se sve urušava i nema radne snage, a pogotovo stručne, mene odgovaraju od osnivanja ambulante. Onda se zapitam odakle će dobivati plaće?", ogorčen je dugogodišnji veterinar. 

Zakinuto i devet lovačkih udruga    

Kaže i da unutar granica Općine Udbina djeluje 9 lovačkih udruga kojima je onemogućen pregled mesa, odnosno moraju ići 30 km do prve veterinarske ambulante, a gosti iz Dalmacije čak u Zadar udaljen 90 km.

Rašić drži da je veterinarska ambulanta za općinu velika stvar i napredak, jedan porezni obveznik više, nekoliko visoko obrazovanih ljudi više. "Nadamo se da će zdrav razum prevladati", ističe dodajući ako nadležna tijela Ministarstva i Uprava za veterinarstvo već nisu podržale razvoj i osnivanje, onda mogu ispoštivati volju stanovnika i omogućiti im da brže i efikasnije u zadanim rokovima ispune svoje obaveze, zaključuje Rašić.

Zašto su dobili djelomične ovlasti, pitanje je koje smo postavili Ministarstvu poljoprivrede. Objavit ćemo ga kad dobijemo odgovor. 


Fotoprilog


Tagovi

Veterinarska ambulanta Vjekoslav Rašić Djelomične ovlasti Peticija Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda