Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrijske farme
  • 05.12.2023. 18:00

Stočarstvo ipak isključeno iz plana EU za smanjenje industrijskih emisija?

Novim sporazumom smanjen je prag kojeg je Komisija predstavila prošle godine. Zakonodavci su se složili definirati "industrijske" farme. Što to znači?

Foto: Depositphotos/packshot
  • 1.231
  • 84
  • 1

Krave nisu krive, moglo bi se reći nakon najnovijeg sporazuma Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije koji je isključio stočarske farme iz novih pravila za smanjenje štetnih industrijskih emisija, piše Euractiv.

Definirane "industrijske" farme

Privremeni sporazum o reviziji Direktive o industrijskim emisijama (IED) spriječio je namjeru Europske komisije da postavi ograničenja za velike farme goveda, a cilj je bio klimatska neutralnost do 2050. godine, u okviru europskog zelenog plana. 

Zakonodavci su stoku ipak ostavili van djelokruga zakona i utvrdili da izvršna vlast EU mora do 2026. godine procijeniti kako najbolje riješiti emisije.

Ovim je sporazumom smanjen prag kojeg je Komisija predstavila prošle godine. Zakonodavci su se složili definirati "industrijske" farme kao one s više od 350 grla za svinje, 300 za goveda i 280 za brojlere. Komisija je imala za ambiciozan cilj da to bude 150 za sve životinje, uključujući goveda.

Reagiranja poljoprivrednika

Udruženje poljoprivrednika EU Copa-Cogeca pozdravilo je izmjenu prijedloga za kojega su komentirali da nije bio u dodiru s realnošću na terenu. Navode da je ovaj sporazum posebno spriječio posljedice za farme peradi i svinja. Požalili su se da pitanje uvoza poljoprivrednih proizvoda ostaje neriješeno.

"Tko će moći objasniti europskim poljoprivrednicima da ćemo uvoziti meso i jaja od stranih kompanija koje neće poštivati nijedan od IED standarda?", pišu u priopćenju.  

Da bi osigurali da proizvođači izvan EU ispunjavaju slične zahtjeve kao proizvođači iz EU, poljoprivrednici su se zalagali za klauzulu reciprociteta koja nije ušla u konačan sporazum.

“Ovo je žalostan primjer kako su donositelji odluka u EU odmaknuti i od javnih interesa i nespremni prilagoditi Zeleni plan EU jasnim pravilima”, rekao je Christian Schaible, službenik za politiku Europskog ureda za okoliš EEB-a.

U organizaciji za dobrobit životinja Four Paws ističu da je izgubljena još jedna prilika za prilagođavanje u stočarskoj industriji.

Privremeni sporazum će sada biti dostavljen predstavnicima država članica u Vijeću EU i poslanicima EP. U slučaju da budu odobrena, nova će se pravila primjenjivati od 2030. na najvećim farmama.


Tagovi

Emisija štetnih gasova Sočarske farme Stočarska industrija Klimatska neutralnost Zeleni plan


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.