Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj insekata
  • 26.12.2023. 18:00

Stočna hrana: Proteini iz insekata su dobra alternativa soji?

Očekivanja su da će se globalna potražnja za ovim proteinima za stočnu hranu značajno povećati u narednom desetljeću

Foto: Depositphotos/thitimon
  • 1.456
  • 250
  • 0

Najveća farma insekata u sjevernoj Europi, Enorm Biofactory, otvorena je u Danskoj, a u nju je uloženo 70 milijuna eura Na površini od 22.000m² uzgajat će ličinke crne vojničke muhe (Hermetia illucen) i prerađivati u proteine i ulje, piše Agrarheute.

Cilj je da se dnevno proizvodi oko 100 t ličinki, a na godišnjoj razini 10.000 t brašna od insekata. Tvrtka surađuje s najvećom regionalnom proizvodnom mrežom insekata u Europi, Farminsect.

Proteinska hrana za svinje

Proteine iz insekata smatraju dobrom alternativom soji čija cijena na svjetskom tržištu raste. Očekivanja su da će se globalna potražnja za ovim proteinima za stočnu hranu značajno povećati u narednom desetljeću, odnosno do 2030. na ukupno 500.000 t, što bi bilo pedeset puta više od trenutnog obujma tržišta.

Plan je da se otpad iz prehrambene industrije iskoristi kao hrana za insekte koji će biti osnova za novi proizvod, u ovom slučaju sirovinu za krmiva. Njihov sastav je usporediv s ribljim brašno, a kako ističu, pogodno je za zamjenu sojine sačme za hranidbu prasadi i tov svinja.

Također, navodi se kako ova proizvodnja može biti alternativni prihod za poljoprivrednike. Visoko automatizirani, modularni sustav za tov je posebno namijenjen onima koji bi željeli imati još jedan segment proizvodnje, kao oslonac u ovim nesigurnim vremenima. 

Veliki potencijal malih ličinki

Nakon tova, ličinke se prerađuju u ulje insekata i brašno. U ispitivanjima, ovi proizvodi su već pokazali obećavajuće rezultate u pogledu zdravlja životinja kao hrana za perad i svinje.

Ličinke imaju kratak ciklus, jedan tjedan, i koriste različitu vrstu hrane, odnosno otpada koji prerađuju. U EU su odobrene kao farmske životinje 2017. godine i od tada je dozvoljeno da se koriste u neprerađenom obliku, žive ili smrznute, za hranidbu svinja, pilića i riba. Te je godine dozvoljeno i hranjenje prerađenim proteinima insekata u akvakulturi, a od rujna 2022. je moguće za svinje i kokoši.


Tagovi

Danska Insekti Farma insekata Uzgajanje insekata Hermetia illucen Alternativa soji Crna vojnička muha Stočna hrana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja