Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 27.06.2023. 15:10
  • Grad Zagreb, Zagreb

Sumnja se na afričku svinjsku kugu u još 10-ak objekata, kreće eutanazija

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Mladen Pavić otkrio je i tko ima pravo na naknadu te u kojoj visini.

Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
  • 4.130
  • 382
  • 1

Nakon što je jučer Ministarstvo poljoprivrede objavilo da je u Posavskim Podgajcima potvrđena afrička svinjska kuga danas je pred novinare stao Mladen Pavić, državni tajnik u resornom ministarstvu.

"Jučer popodne i jutros postavljene su sumnje na ASK na još nekoliko gospodarstava. Dakle, ukupno 10-ak sumnji, uz ova dva potvrđena slučaja", izjavio je tom prilikom.

Izvijestio je da je od same uspostave sumnje u petak veterinarska inspekcija na terenu te su dva gospodarstva u Posavskim Podgajcima pod nadzorom. "S eutanazijom, a riječ je o 40-ak svinja koje su zatečene u trenutku sumnje na gospodarstvu započet će se danas", rekao je. 

Svinje nisu smjele biti pašno držane?

Potvrdom rezultata propisane su i žurne mjere. Strogo je zabranjeno bilo kakvog premještanje životinja, ulaz novih, izlaz, klanje, prodaja, provodi se dezinfekcija objekata i slično.

"Definira se i zaražena zona - u krugu od tri kilometra od dvorišta gdje su zaražene svinje u kojem će biti apsolutna zabrana klanja i prometa svinja. Odredit će se i zaštitni pojas - u krugu od desetak kilometara, gdje će također biti zabranjena sva manipulacija svinjama, izuzev klanje svinja za vlastite potrebe, ali pod nadzorom veterinarskog inspektora", pojasnio je dodajući i kako će u šumama u zaštitnom pojasu biti zabranjen lov, piše Hina.

Pavić kao problem navodi što su neke zaražene svinje pašno držane, zbog čega je došlo do miješanja domaćih svinja i divljih svinja. Zbog toga su u tijeku epizootiološki izvidi kako bi se utvrdio način na koji je ta bolest ušla u ta gospodarstva.

Naknada stočarima u visini tržišne cijene

"Očito u ovom slučaju nije bilo pridržavanja mjera zaštite s obzirom na to da je naredba od početka šestog mjeseca ove godine, izdana prije pojave bolesti, kojom se zabranjuje držanje svinja na otvorenom", istaknuo je. Dodaje da sva gospodarstva koja se nisu pridržavala propisanih mjera neće imati pravno na naknadu za eutanazirane životinje.

"Gospodarstva koja su se pridržavala mjera dobit će naknade u visini tržišne cijene u prethodna dva tjedna na tom području, a cijena će biti utvrđena putem fitosanitarnog informacijskog sustava”, pojasnio je.

Svi slučajevi zabilježeni su na području Vukovarsko-srijemske županije, a predviđa se da bi bolest mogla ostati lokalizirana ili regionalizirana zbog prirodnih granica kao što su rijeka i autoput.

"U ovom trenutku veterinarska inspekcija čini sve kako bi lokalizirala bolest i spriječila daljnje širenje. To je važno i u smislu regionalizacije bolesti da ne bi bili definirani kao zemlja s afričkom svinjskom kugom i tako izgubili status izvoznika", zaključio je Pavić.

Poručio je da bolest nije opasna za ljude ili druge životinje, već isključivo za svinje kod kojih može doći do 100 postotnog uginuća.


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Mladen Pavić Eutanazija Zaraza Naknada


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja