Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 23.07.2024. 12:00

Svinjci će zbog afričke svinjske kuge biti prazni i duže od 365 dana?

U javnom savjetovanju su izmjene Pravilnika o provedbi Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge te o provedbi Programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje.

Foto: shutterstock/Thammachak Sotiya
  • 121
  • 0
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva pokrenulo je izmjene Pravilnika o provedbi Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge te o provedbi Programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje. 

Kako pojašnjavaju, Pravilnikom koji se odnosi na izostanak prihoda, propisano je da broj dana nemogućnosti držanja svinja prihvatljiv za potporu završava datumom izdavanja rješenja Državnog inspektorata o dozvoljenoj repopulaciji objekta i ne može biti veći od 365 dana.

Međutim, zbog ponovnog izbijanja afričke svinjske kuge u uzgoju domaćih svinja, za objekt koji se nalazi u zoni zaštite ili zoni ograničenja prihvatljiv broj dana nemogućnosti držanja ovih životinja može se produžiti duže od 365 dana, a najduže do ukidanja zone zaštite i zone nadziranja.

Jednako postupanje uvodi se i kod ostvarivanja potpora zbog narušenog proizvodnog potencijala. 

Odnosno, članak 7. stavak 4. mijenja se i glasi:

"Broj dana nemogućnosti držanja svinja započinje danom provedbe naređenih mjera usmrćivanja i/ili uklanjanja svinja te završava datumom izdavanja rješenja Državnog inspektorata o dozvoljenoj repopulaciji objekta i ne može biti veći od 365 dana.“.

Iza stavka 4. dodaje se novi stavak 5. koji glasi:

"Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, u slučajevima izbijanja afričke svinjske kuge zbog čega je rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva uspostavljena zona zaštite ili zona nadziranja čime je obuhvaćen i predmetni objekt, broj dana nemogućnosti držanja svinja može se produžiti duže od 365 dana, a najduže do ukidanja zone zaštite i zone nadziranja.“

Savjetovanja su otvorena do 25. srpnja i možete ih pronaći ovdje i ovdje


Tagovi

Javno savjetovanje Afrička svinjska kuga Pravilnik Potpora


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje