Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje zaraze
  • 13.10.2023. 16:00

Svinjogojci Vladi: Uključite se, afrička svinjska kuga nije pod kontrolom!

Posebno napominjemo da sredstva za kompenzaciju cijene svinjogojcima još nisu dostupna i isplaćena od početka krize, unatoč obećanjima ministrice Vučković, reagira Hrvatska udruga proizvođača svinja

Foto: Pixsell *
  • 3.054
  • 327
  • 1

Afrička svinjska kuga nije pod kontrolom. Ovakvo stanje prijeti uništenjem svinjogojstva u Slavoniji i ostatku Hrvatske i Vlada se mora uključiti, stoji u reagiranju Hrvatske udruge proizvođača svinja (HUPS) nakon proboja virusa u Osječko-baranjsku županiju koja ima najveću proizvodnju svinja u Hrvatskoj (341.000 u tovu kod 8.400 proizvođača, op.a.),

U priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Krešimir Kuterovac, navode da se mora uključiti jer dosadašnji rezultati u provedbi preventivnih radnji kao i u mjerama kontrole i suzbijanja Ministarstva poljoprivrede imaju negativan rezultat.

Traže i sazivanje hitne tematske sjednice Vlade na temu "Zaustavljanje širenja afričke svinjske kuge i mjere za oporavak svinjogojstva". 

Između ostalog, ističu da su kapaciteti klaonica za klanje ove stoke iz zaraženih područja nedovoljni te uzgajivači koji imaju sve uvjete, 3 i 4 kategorija bio sigurnosti, trpe velike indirektne štete. Nedostatan je broj veterinara i veterinarskih inspektora, a kapaciteti zbrinjavanja Agroproteinke su ograničeni i sama logistika ne odgovara na potrebe alarmantne situacije i brze reakcije na terenu. 

"Posebno napominjemo da sredstva za kompenzaciju cijene svinjogojcima još nisu dostupna i isplaćena od početka krize, unatoč obećanjima ministrice Vučković. Proračun koji je predviđen od strane Ministarstva poljoprivrede već je premali za dosadašnje štete, a sadašnje širenje na županiju sa dvostruko većom proizvodnjom zahtijeva višestruko veće okvire i brzinu isplate proizvođačima", naglašavaju.

Navode i da se normalna likvidnost proizvođača u zaraženome području značajno narušava, a pojedini slučajevi upozoravaju i na moguće prestanke proizvodnje.

"Ukoliko se želi zaustaviti daljnje širenje bolesti sadašnje operativno postupanje potrebno je hitno mijenjati po svim problematičnim točkama. Za sve navedeno potrebna je koordinacija Vlade te uključivanje MUP-a i Ministarstva obrane u pomoć saniranja stanja na terenu", zaključuju iz HUPS-a u svom obraćanju premijeru RH Andreju Plenkoviću.

* Naslovna fotografija: Srećko Nikolić i Marko Lukunić/PIXSELL 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Hrvatska udruga proizvođača svinja Krešimir Kuterovac Poziv Vladi ASK HUPS Andrej Plenković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).