Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 15.12.2023. 15:30

Svinjokolja može početi i u preostale tri županije u zoni ograničenja!

Omogućena je trgovina svježim mesom i svinjokolja, javlja Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Karolina Rastija (ilustracija)
  • 1.923
  • 189
  • 1

Europska komisija donijela je pozitivnu odluka za Hrvatsku - omogućena je trgovina svježim mesom i svinjokolja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kažu, u Bruxellesu su prezentirane mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti.

Predložene mjere i akcijski plan danas su jednoglasno podržani od strane EK i država članica.

Ključno je, dodaju, da je regionalizacijom i uvođenjem novih zona, omogućeno stavljanje na tržište Hrvatske svježe meso svinja koje potječe iz zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska, te dio Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije) kao i klanje svinja na objektima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja na objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda.

Dozvola za svinjokolje u zonama zaraze i ograničenja u četiri županije, ne i u slavonskim

Isitču i da od 29. studenog nemamo zabilježen niti jedan novi slučaj pojave afričke svinjske kuge.

"Ovo je veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija", zaključuju iz Ministarstva. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Svinjokolja Ministarstvo poljoprivrede Europska komisija Promet mesom


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]