Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Važnost mlijeka
  • 26.09.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Ivanovci Đakovački

Svjetski Dan školskog mlijeka na farmi obitelji Pavić: Bude padova, no bude i uspona

Jako smo puno truda i sredstava uložili te ne možemo odustati bez obzira na situaciju u ovoj proizvodnji, rekla je Lidija Pavić, vlasnica farme Agro Bovis. Ministar Dabro poručio je da im je mljekarstvo prioritet.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 161
  • 17
  • 0

Farma mliječnih krava Agro Bovis u Ivanovcima Đakovačkim doista je uzorna u svakom pogledu. Od toga da se radi o velikoj farmi koja broji čak 360 grla i obrađuje za potrebe proizvodnje krmiva 180 hektara zemlje do činjenica da je u rukama jedne obitelji gdje su svi članovi uključeni u posao.

Ove godine je upravo ona izabrana da bude mjesto gdje je jučer, 25. rujna obilježen Svjetski Dan školskog mlijeka.

"Proizvoditi mlijeko danas je i teško i jednostavno. Bude padova, no bude i uspona. Naša je farma obiteljska, suprug i ja te četvero djece zaposleni smo na njoj i potpora smo jedni drugima", rekla je vlasnica Lidija Pavić inače i veoma aktivna u udruženjima proizvođača mlijeka i farmera. Ponosno je pritom naglasila da su od četvero djece, trojica agronoma.

Fokus je na povećanju proizvodnje 

Kao i mnogo puta dosad, istaknula je da su uporni i da su jako puno truda i sredstava uložili te da ne mogu odustati bez obzira na situaciju u ovoj proizvodnji. Ispričala je da ima i boljih, ali i lošijih vremena, ali i da je samo na tom području do prije nekoliko godina bilo 13 ovako velikih privatnih obiteljskih farmi, a da je danas ostalo tek njih šest.

A jedan od razloga za gašenje? "Ne smije se dogodili da se farma gasi iz razloga što nema dovoljno zemlje za proizvodnju krmiva za potrebe krava", upozorila je. 

Đakovački osnovnoškolci obišli su farmu 

Obilježavanju Svjetskog dana školskog mlijeka nazočio je i resorni ministar Josip Dabro koji je rekao da je svjestan kako mora stati iza ove proizvodnje i da im je to prioritet. Također, dodao je da su ciljevi ove vlade u naredne četiri godine povećanje samodostatnosti u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda, ali i u proizvodnji mesa.

"U mljekarskoj su proizvodnji ključni ljudi”, rekla je Vera Volarić, predsjednica Hrvatske mljekarske udruge koja i provodi u ovu manifestaciju i akciju školskog mlijeka. "Mislim da danas ima toliko intervencija koje proizvođači mogu iskoristiti, no problem je komplicirana administracija", dodala je Volarić komentirajući poteškoće u ovom sektoru.

U sklopu obilježavanja, ministar Dabro je uručio i donaciju, veliki interaktivni ekran, Osnovnoj školi Vladimira Nazora iz Đakova, a djeca održala zanimljivu priredbu svim okupljenima uz pomoć dugogodišnje promotorice i glazbenice Jasmine Doležal. Sudjelovala su u izradi sira te organizirali izložbu dječjih slika na temu uzgoja krava i proizvodnje mlijeka.

Posljednja srijeda u rujnu

Prvi Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je u rujnu 2000. godine i postao je godišnja manifestacija koja se obilježava u brojnim zemljama diljem svijeta, i to uvijek posljednje srijede u rujnu. Njegovo obilježavanje započela je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Naroda FAO.

Djeca su učila i kako se proizvodi sir 

U našoj je domovini ovaj dan započela obilježavati Hrvatska mljekarska udruga koja i danas uspješno provodi ovu akciju među djecom u osnovnim školama diljem zemlje. 


Fotoprilog


Tagovi

Mlijeko Svjetski dan Školsko mlijeko Lidija Pavić Josp Dabro Vera Volarić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.