Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čudo
  • 17.02.2024. 16:30

Svrljiška pramenka ojanjila šestorke - svi zdravi i vitalni

Ni najstariji mještani ne pamte da je u njihovom selu, ali i u čitavom kraju ikada jedna ovca imala toliko janjadi.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 837
  • 75
  • 0

Svrljiška pramenka, četverogodišnja ovca u domaćinstvu Ljubiše Stojanovića iz Donjeg Barbeša u Srbiji ojanjila je minulog petka čak šestoro janjadi. Brojne prinove tamošnje autohtone pasmine svi nazivaju pravim čudom, jer ni najstariji mještani ne pamte da je u njihovom selu, ali i u čitavom kraju ikada jedna ovca imala toliko janjadi.

Stojanović je kazao za Agroklub da nije bilo umjetnog osjemenjivanja, već da je priroda učinila svoje te je tako njegovo stado uvećano za četiri muška i dva ženska janjeta.

"Ta ovca se pretprošle godine prvi put ojanjila i imala je tri janjeta, a prošle godine dva. Njena majka je isto imala po tri, ali ona je i majku nadmašila, a i ostale ovdje iz mog stada, a imam ih 13", opisao je. 

Vidjelo se, kaže, da ovca očekuje prinove, ali nije ništa ukazivalo da će ih biti toliko.

"Kad sam ušao u pojatu zatekao sam pored ovce dva janjića. Prišao sam i pomogao joj da ojanji još jedno. Nije prošlo puno vremena stiglo je još jedno. Tu sam već bio pomislio kako ću sa četiri izaći na kraj oko sisanja. Bio sam siguran da je sve gotovo, kada se ponovo uznemirila. Opet sam joj prišao i u jednoj posteljici izašla dva janjeta, jedno za drugim", prepričava svoje nesvakidašnje iskustvo.

Dohrana kozjim mlijekom

Prema njegovim riječima, svih šest bilo je dobro i on ih je obrisao slamom i pomogao im da sisaju.  

"Zaprepastio sam se i zabrinuo jer nisam nikad toliko janjadi dobio od jedne ovce, ali sam pomislio što je tu je, moram se potruditi sačuvati ti. Otišao sam kod susjeda po mlijeko jer oni čuvaju koze, uzeo bočicu s dudicom i sve ih nahranio."

Svi zdravi i vitalni

Pokušao je, dodao je, da sisaju mlijeko ostalih ovaca iz njegovog stada koje imaju po jedno ili dva janjadi, ali one prepoznaju da nisu njihova i ne dozvoljavaju im.

"Sad malo sisaju kod svoje majke, ali ih uglavnom hranim bočicom. Kupio sam mlijeko u prahu koje se koristi za telad. Jesu mali, rođeni su mali kao praščići, ali su vitalni i već se igraju i skakuću po pojati", govori sretni ovčar.

Čeka se ispaša

Dodao je da je nažalost ovna, kojeg je prošle godine pozajmljivao od prijatelja za parenje ovaca, vlasnik u međuvremenu zaklao, tako da je za parenje ove godine kupio i ima svog mužjaka.

"Bavim se ovčarstvom jer to jako volim. Imam suprugu i oca koji ima 90 godina i ne mogu mi pomagati tako da sam stado smanjio s dvadesetak ovaca na 13. Razmišljam da ove godine malo uvećam stado tako što bih sačuvao dva svoja janjeta."

Stojanović je dodao da za njega nema većeg uživanja nego kada stado izvede na ispašu i ne propušta dan to učiniti, ma koliko je umoran od drugih poslova. Dodao je da će za koji dan kada "šestorke" porastu i njih početi voditi na ispašu s ostalim grlima. 


Tagovi

Šestorke Šestero janjadi Ljubiša Stojanović Ovčar Prinova Čudo


Autorica

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirana ekonomistica, a nesuđena bankarica. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najljepši dio ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izvještavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje