Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stradala farma
  • 20.07.2023. 10:25
  • Vukovarsko-srijemska, Stari Mikanovci

Teško stradala farma - krave pod vedrim nebom, upitno što će biti s mlijekom

Farma Dišinac jedna je od rijetkih koja je preživjela sve krize koje su pogodile mljekarski sektor. Nažalost, jučer ih je pogodilo stravično nevrijeme.

Foto: Helena Kostić
  • 4.152
  • 213
  • 0

Dijelovi krova kojega je s farme muznih krava Dišinac u Starim Mikanovcima otkinuo orkanski vjetar završili su na okolnim poljima, a čak stotinjak životinja ostalo pod vedrim nebom. 

"Mladi dečki saniraju farmu, uklanjaju lim. Dio krova je ostao, ali i on će se morati skidati", još pod šokom nam priča Helena Kostić čijom je obiteljskom farmom protutnjalo stravično nevrijeme

Srećom, nijedna životinja nije stradala, no sigurno je da su pretrpjele ogroman stres. Ujedno, ostali su bez struje, radi se na spajanju agregata i upitno je što će biti s dijelom mlijeka kojega se na ovoj farmi u Vukovarsko-srijemskoj županiji dnevno proizvede oko tisuću litara. 

Rade inače od 2008., kako kaže Helena, od zlatnog doba i jedna su od rijetkih farmi koja je preživjela sve krize koje su pogodile mljekarski sektor. 

"Kada su druge imale problem s aflatoksinom, naša je opskrbljivala vrtiće, škole mlijekom. Preživjeli najteže dane i sad ovo", opisuje teško stanje. 

Štete su ogromne 

Na sreću, farma je osigurana i suprug je već otišao u osiguravajuću kuću kako bi prijavio štetu. Sigurno je već sada, iznosi više desetaka tisuća eura. 

Ogromne štete broji i obitelj Zdunić - orkanski vjetar poharao farmu s 500 goveda

Kakvo je nevrijeme protutnjalo i kolike štete učinilo, najbolje govore fotografije koje nam je ustupila. 


Fotoprilog


Tagovi

Farma muznih krava Dišinac Nevrijeme Orkanski vjetar Šteta Mliječne krave Otkinut krov Helena Kostić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje