Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovna jarad
  • 04.11.2023. 13:30

Tri načina tova jaradi - koja hranidba je bolja?

Troškovi hranidbe moraju biti što niži, prirast tjelesne mase mora biti što veći, a kvaliteta mesa što bolja.

Foto: Depositphoto/AndrewLozovyi
  • 1.248
  • 84
  • 0

Kako ćemo toviti jarad ovisi od tržišta, ističe stručnjak za stočarstvo Dejan Obadović.

Kategorije tova

Tako, može se odvijati u tri kategorije tjelesne mase.

  • od osam do 12 kilograma;
  • od 18-20 kilograma;
  • do 30 kilograma tjelesne mase.

Također, postoje tri načina hranidbe jaradi u tovu.

  • tov mlijekom on je ujedno i najskuplji, ali dobiva se meso najbolje kvalitete, svijetle boje i s povoljnom količinom masti. Ovim načinom jarad se tovi do tjelesne mase od osam do 12 kilograma kada je i najveća klaonička iskorištenost;
  • tov jaradi zamjenom za mlijeko, dobiva se meso dobre kvalitete slično onom koje se dobiva u tovu mlijekom;

Kako smo ranije pisali, zamjene za mlijeko moraju sadržavati najmanje 50 posto punomasnog ili obranog mlijeka u prahu i sve hranjive tvari potrebne za rast i pravilan razvoj jaradi. Zamjena za mlijeko se priprema tako da se najprije zagrije voda na 50°C i u nju se umiješa mliječna zamjena (u 10 l vode - 1,7 kg mliječne zamjene). Gotov napitak prilikom hranidbe mora imati temperaturu 39°C. Mora se dobro otopiti u vodi da ne bude grudica ili pjene. U slučaju da se pojavi proljev, mliječnu zamjenu treba dodatno razrijediti vodom. Mlijeko se zamjenjuje mliječnom zamjenom  postupno kako bi se jarad prilagodila.

  • tov baziran na davanju krmnih smjesa i kvalitetnog sijena i to već u drugom tjednu života. Ovakvim načinom hranidbe, jarad moraju imati tjelesnu masu 10 kg sa šest tjedana starosti.

Značaj paše

Troškovi hranidbe moraju biti što niži, navodi Obadović, prirast tjelesne mase mora biti što veći, a kvaliteta mesa što bolja. Zato pored adekvatnih krmnih smjesa za tov, jaradima treba davati kvalitetnu, ali jeftinu voluminoznu hranu. Prednost treba davati paši, ali i zelenim hranivima uz dovoljnu količinu krmnih smjesa - 350 do 650 grama na dan. Paša i zelena trava ako se jarad tove do 30 kilograma daju se u većoj količini.

Najznačajnija je paša (Foto: Depositphotos/oorka5)

Krmne smjese za tov jaradi, ako se daju uz voluminoznu hranu, na primjer, uz livadsko sijeno i kukuruznu silažu, trebaju sadržavati 14 posto sirovih proteina. Uz pašu i zelenu travu ili sijeno lucerne dovoljna je smjesa sa 12 posto proteina. Pored proteina potrebno je voditi računa na izbalansiranost obroka s drugim hranivima i vitaminsko-mineralnim dodacima.

Smjese s domaćinstva

Najjeftinije smjese su one napravljene na gospodarstvu od žitarica koje domaćinstvo samo proizvodi uz dodatak proteinskog hraniva koje se najčešće kupuje, a to je sojina sačma. Na ovakav način mora se voditi računa da se zadovolje vitaminsko-mineralne potrebe jaradi u tovu.

Mogu se nabaviti stočne mineralizirane soli za jarad (u obliku cigle ili kolutova) koju moraju imati stalno na raspolaganju. Također, moraju dobiti injekcijom ili dodano u vodu AD3 E vitamine i to odmah nakon jarenja i odbijanja, naglašava ovaj stručnjak.


Tagovi

Tov jaradi Zamjena za mlijeko Ispaša koza Dejan Obadović Hranidba jaradi Sol za jarad Krmne smjese


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo