Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU mljekarstvo
  • 29.12.2023. 15:00

U 2024. manje krava, manje mlijeka - tko je najviše ugrožen?

Mnoštvo je faktora koji će dovesti do zatvaranja malih farmi mliječnih krava u Europskoj uniji.

Foto: Depositphotos/egubisch
  • 2.768
  • 180
  • 1

Budućnost proizvodnje mlijeka u Europskoj uniji nije nimalo ružičasta. Sljedeće godine će doći do pada proizvodnje kao rezultat stalnog smanjenja broja mliječnih farmi, pokazalo je nedavno objavljeno izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država USDA.

Manje krava, manje mlijeka

Očekuje se pad proizvodnje za 200.000 tona, na 144,6 milijuna tona. Manji broj mliječnih grla neće se moći nadoknaditi boljom proizvodnjom. 

Razlog smanjenja broja krava je stalni pad cijena mlijeka u kombinaciji s dugotrajnim visokim troškovima proizvodnje. Proizvođači su pod pritiskom, a negativan efekt je naročito izražen u članicama Unije koje su vodeći proizvođači kao što su Njemačka, Francuska, Španjolska i Poljska.

Male farme su najviše ugrožene

Najviše će trpjeti male farme koje nemaju kapacitet i ne mogu se oduprijeti stanju na tržištu, ali ni utjecaj prilikom pregovora s otkupljivačima, prerađivačima, kako bi dobili što bolju cijenu za proizvedeno mlijeko.

Proizvođači u EU kontinuirano su na udaru strogih ekoloških propisa, stoji u tom izvješću. Članice predlažu inicijative koje stvaraju dodatni pritisak. Tako nizozemska vlada inzistira na ograničenjima emisije dušika, dok Irska predlaže shemu dobrovoljnog plaćanja za poticanje klanja mliječnih krava što dodatno komplicira situaciju.

Eliminirat će 200.000 krava zbog klimatskih ciljeva?

Za očekivati je da će zbog svega navedenog doći do zatvaranja manjih farmi, ali da će veći proizvođači održati broj mliječnih grla što će usporiti pad broja u 2024. godini.


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka USDA Farme mliječnih krava Mliječne krave Mali mljekari EU mljekarstvo Europska unija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.