Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pastereloza
  • 14.12.2023. 15:00

U Njemačku se vratila iskorijenjena bolest - pastereloza goveda?

Sumnja se da su vukovi glavni prijenosnici bakterije koja izaziva ovu zaraznu bolest koja do uginuća dovodi od 24 do 48 sati

Foto: Depositphotos/MelanieLemahieu
  • 2.057
  • 252
  • 0

Pastereloza, bakterijska bolest domaćih i divljih životinja, je ponovo prisutna u Njemačkoj, piše Agrarheute. Stočari u pokrajini Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji su sve zabrinutiji zbog širenja ove bolesti koja je posebno opasna za mlada goveda, posebno ona do dvije godine. Izaziva je bakterija Pasteurella multocida i uglavnom se javlja u područjima jugoistočne Azije, Bliskog istoka i Afrike. Epidemija se u Španjolskoj pojavila 2013. godine, a 2021. su zabilježeni slučajevi u Njemačkoj.

Do uginuća za dan, dva

Vrlo su osjetljivi preživači: goveda, ovce, koze, bivoli, jeleni, srndaći, bizoni i srodnici. Osim njih, javlja se kod domaćih i divljih svinja i drugih vrsta životinja. Goveda najlakše oboljevaju, dok su divlji preživači i druge vrste znatno otporniji. Nije opasna za ljude.

Bolest ima perakutni i akutni tijek. Od simptoma se javljaju iznenadna potištenost životinja, oboljela grla se nevoljko kreću i uzimaju hranu, temperatura im je visoka i imaju obilnu salivaciju, stvaranje sline. Mogu se javiti krvavi proljev, krvavi iscjedak iz nosa, potkožni edem, kašalj i kratak dah. Uginuće nastupa u roku od 24 do 48 h. Spor tijek bolesti i spontana izlječenja su veoma rijetka. Terapijske opcije su antibiotici ili cijepljenje. 

Jesu li vukovi krivi?

Izbijanja pastereloze u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji zabilježeno je prethodnih godina kada su zahvaćeni jeleni lopatari koje je nadležni šumar pronašao mrtve.

Specijalist veterinar za mikrobiologiju u državnom laboratoriju Berlin-Brandenburg, dr.sc. Peter Kutzer sumnja da bi vukovi mogli biti prijenosnici bakterije. U jednoj studiji, Kutzer i druge kolege su pokazali da postoji veza između teritorija vukova i izbijanja bolesti divljači i goveda. Posljednjih godina pojava je uočena na području vukova.

Studije na mrtvim vukovima pokazale su da se bakterija nalazi u flori njihove usne šupljine i stoga se može prenositi na velike udaljenosti. Oni sami ne obolijevaju, ali mogu biti prijenosnici na divljač ili goveda preko vode za piće ili nanošenjem rana životinjama koje prežive njihov napad i zatim se razbole.


Tagovi

Bolest životinja Bolest goveda Zarazna bolest životinja Pastereloza Pasteurella multocida Bolest divljači Uginuće goveda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo