Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 14.11.2023. 10:30

U savjetovanju programi potpore za prasad i narušen proizvodni potencijal

Iz Ministarstva kažu da je cilj pomoći uzgajivačima svinja, nadoknaditi povećane troškove i gubitak prihoda uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 1.281
  • 123
  • 0

Prijedlog pravilnika o provedbi Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge, pušten je u javno savjetovanje.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede cilj mu je dodjela potpore te kroz financijsku pomoć uzgajivačima nadoknaditi povećane troškove držanja uzrokovane otežanim prometovanjem živih svinja te povećanim troškovima hranidbe uzrokovanim provedbom naređenih mjera počevši od 26. lipnja 2023. kada je bolest potvrđena u Republici Hrvatskoj.

Izračun potpore

Svi korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,
  • upis u Registar objekata (farmi),
  • objekti korisnika nalaze se u zoni ograničenja proglašenim zbog izbijanja afričke svinjske kuge
  • u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu na objektu korisnika ne smije biti utvrđeno uginuće i/ili provedeno usmrćivanje svinja uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Kako stoji u prijedlogu programa, iznos potpore utvrđuje se na temelju broja rasplodnih životinja evidentiranih prilikom provedbe popisa svih objekata i lokacija na kojima se drže svinje sukladno Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge.

U izračunu iznosa potpore broj rasplodnih životinja množi se s jediničnim iznosom od 60 eura i brojem mjeseci u kojima se objekt korisnika na kojem se drže rasplodne svinje nalazi u zoni ograničenja.

Više informacija pronađite ovdje.

Broj mjeseci utvrđuje se na temelju Rješenja o određivanju zona ograničenja i zaraženih zona zbog izbijanja afričke svinjske kuge tako da se broj dana u kojima se objekt na kojem se drže rasplodne svinje nalazi u zoni ograničenja dijeli s brojem 30.

U savjetovanju i program za narušeni proizvodni potencijal

U javnoj raspravi je i Prijedlog pravilnika o provedbi Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja afričke svinjske kuge.

"Njegov cilj je omogućiti potporu za nadoknadu gubitka prihoda uslijed provedbe naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge, odnosno nemogućnosti držanja svinja", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Svi korisnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete:

  • upis u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,
  • upis u Registar objekata (farmi)
  • na objektu/objektima korisnika provedeno je usmrćivanje svinja ili uklanjanje svinja od trenutka potvrde afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj na temelju zapisnika inspektora Državnog inspektorata Republike Hrvatske

Iznos potpore utvrđuje se sukladno proizvodnom potencijalu gospodarstva, a na temelju broja usmrćenih i/ili uklonjenih te uginulih svinja na gospodarstvu. U izračunu potpore iznos gubitka na temelju broja rasplodnih svinja na gospodarstvu utvrđuje se tako da se broj grla množi s jediničnim iznosom od 2,18 eura i brojem dana nemogućnosti držanja svinja na gospodarstvu.

Iznos gubitka na temelju broja tovljenika na gospodarstvu utvrđuje se tako da se broj grla množi iznosom od 0,36 eura i brojem dana nemogućnosti držanja svinja na gospodarstvu.

Broj dana nemogućnosti držanja svinja započinje danom provedbe naređenih mjera usmrćivanja i/ili uklanjanja svinja te završava osmoga dana od dana provedbe završne dezinfekcije objekta na temelju zapisnika inspektora Državnog inspektorata Republike Hrvatske. Iznos potpore ne može premašiti 100 posto prihvatljivog troška.

Detalje pronađite ovdje.

Oba savjetovanja su otvorena do 20. studenog ove godine, napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Prasad Proizvodni potencijal Afrička svinjska kuga Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]