Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 27.07.2023. 11:20

U Slavoniji zavladala tuga, napale je oluje i svinjska kuga. Vlada malu pomoć daje, a da odluče dugo traje

Hitne četiri mjere zbog afričke svinjske kuge, ali i šteta zbog olujnog nevremena, zatražio je Demokratski HSS od Vlade Republike Hrvatske.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
  • 24.343
  • 1.401
  • 0

Uz stihove iz naslova, "U Slavoniji zavladala tuga, napale je oluje i svinjska kuga. Vlada malu pomoć daje, a da odluče dugo traje", Demokratski HSS zatražio je od Vlade Republike Hrvatske hitne četiri mjere zbog afričke svinjske kuge, ali i olujnog nevremena koje je poharalo ovo područje. 

Prije svega, naknadu za prasad i odojke do 35 kg podići na 120 eura po grlu što je još uvijek ispod tržišne cijene, a za tovne svinje na 2,5 eura po kilogramu žive vage. Potom dati nalog HBOR-u, HAMAG-u i Ministarstvu poljoprivrede da osmisle kreditnu liniju s 2 godine počeka kako bi se započeo novi ciklus svinjogojske proizvodnje gdje je to moguće. 

Kao treće, proizvođačima kulena i suhomesnatih proizvoda omogućiti i poticati suradnju s proizvođačima iz cijele Hrvatske kako bi imali sirovinu te na koncu osloboditi sve poljoprivrednike Slavonije i Baranje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2023. godinu i prolongirati plaćanje kupljenog.

Kako ističu, još u rujnu 2022. godine Srbija je prijavila 40 slučajeva izbijanja svinjske kuge, a hrvatska Vlada to promatrala bez nekih naročitih mjera. Tek u srpnju ove godine počinje blago reagirati kada je očito zaraza prisutna već duže vrijeme u populaciji i kreće se brzo širiti.

"Niti tada se ne postavljaju policijski punktovi između sela, a poljoprivrednici nisu informirani o ozbiljnosti situacije. Također niti lokalne vlasti ne dobivaju konkretne informacije i naputke što činiti, osim jako dobre organizacije u eutanaziji svinja", navode u priopćenju. 

Usmrćivanje, dodaju, počinje bez da proizvođači svinja znaju iznos obeštećenja, mada im to ne može pomoći u ovom dugoročnom poslu, ali bi im dalo određenu sigurnost. U konačnici, usporene odluke i niske cijene obeštećenja još su dodatno razljutile Slavoniju. 

"Jasno je da kod oluje možemo samo svi pomoći u saniranju posljedica, ali smo po pitanju širenja afričke svinjske kuge trebali brže i bolje reagirati", naglašavaju iz Demokratsog HSS-a. .


Tagovi

Demokratski HSS Afrička svinjska kuga Olujno nevrijeme Četiri mjere Poziv Vladi Obeštećanja svinjogojaca


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje