Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjokolja
  • 02.12.2022. 11:50

U tijeku je svinjokolja, ali i nadzori inspekcije koja je već pokrenula prekršajne postupke

Od ilegalnog klanja do mesa nepregledanog na trihinelozu...

Foto: Martina Pavlović
  • 1.891
  • 167
  • 0

Svinjokolja ili kolinje u punom je jeku, ali i obavljanje nadzora od strane Državnog inspektorata. 

Kako je doznala Nova Tv, samo na području Područnog ureda Osijek, u proteklih je nekoliko tjedana u tri slučaja utvrđena nepravilnost. 

Prema odgovoru kojeg su dobili, utvrđeno je ilegalno klanje te je veterinarska inspekcija izdala usmeno rješenje o zabrani klanja i pokrenula prekršajni postupak.

U drugom nadzoru utvrđeno je klanje na domaćinstvu, a da uzorci mesa nisu pregledani na trihinelozu. U ovom je slučaju inspekcijski postupak u tijeku, kao i u trećem nadzoru u kojem su utvrđene nepravilnosti, gdje je utvrđeno ilegalno klanje po izjavi stranke, stoji u odgovoru kojeg su dobili. 

Podsjetimo, DIRH je nedavno na području Dalmacije, u pratećim prostorijama kuće otkrio ilegalnu klaonicu"U trenutku nadzora pronađena su tkiva zaklanih životinja kao i tragovi krvi", opisali su zatečeno. 

Svinjokolja: Držite se četiri pravila za kvalitetno i zdravstveno ispravno meso

Vezano uz trihinelozu, koje se dobro sjećamo i zbog prošlogodišnjeg niza slučajeva na osječkom području, važno je istaknuti da je cijena pregleda 50 kuna po uzorku. S druge strane, za ovu parazitarnu bolest do koje dolazi nakon unosa (zaraženog) sirovog ili nedovoljno pečenog mesa, ne postoji adekvatno liječenje u trenutku kada ličinke trihinele prodru u mišiće.

Kako navodi Zavod za javno zdravstvo, za crijevnu fazu primjenjuje se albendazol, dok se u mišićnoj fazi bolesti daju analgetici za ublažavanje mišićne boli i antipiretici za sniženje temperature.


Izvori

Nova TV


Tagovi

Svinjokolja Državni inspektorat Nepravilnosti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...