Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virovitičko-podravska županija
  • 20.02.2014. 09:30

U Virovitici se gradi Centar za mliječne proizvode

Centar za razvoj mliječnih proizvoda bit će središte potpore mljekarima s područja Virovitičke županije i kontinentalne Hrvatske

Foto: depositphotos.com, racorn
  • 734
  • 100
  • 0

Virovitičko-podravska županija pokrenula je inicijativu izgradnje Centra za razvoj mliječnih proizvoda, istraživačko-proizvodnog projekta kojim želi osigurati održivost i razvoj sektora mljekarstva na području županije i cijele Kontinentalne Hrvatske. Planirani Centar zamišljen je kao središte znanstvene, ali i praktične podrške potpore malim i srednjim mljekarima te kao pokretač istraživačkih aktivnosti u mliječnom sektoru.

Centar se planira graditi u Poduzetničkoj zoni III. u Virovitici na površini od 1.458,90 m2. Pružat će usluge prerade mlijeka za proizvođače s područja Virovitičko-podravske županije u krugu od 40-tak kilometara. Centar će se baviti i razvojnim istraživanjem kroz korištenje novih tehnologija te razvojem i stvaranjem inovativnih mliječnih proizvoda u suradnji sa znanstvenim institucijama za prerađivače mlijeka sa područja Kontinentalne Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta je 36.087.405,15 kuna, planira se otvaranje 10 novih radnih mjesta, a planirani početak rada Centra je krajem 2015. godine. Virovitičko-podravska županija uložila je do sada oko 500 tisuća kuna u pripremu dokumentacije za projekt, a Grad Virovitica donirao je zemljište. Projekt je kandidiran i za sredstva iz EU fondova. U tom slučaju Europska unija bi sufinancirala 90% ukupnih troškova.

Centar će pružati i usluge transfera tehnologije, izrade nulte serije novog proizvoda, kontinuiranog istraživanja tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda te usluge informiranja, edukacije, brendiranja, marketinga i promocije mljekarskog sektora. Kao potporna institucija, Centar će doprinijeti konkurentnosti MSP u sektoru mljekarstva kroz prijeko potreban razvoj novih mliječnih proizvoda te razvijanja dodatne vrijednosti u sektoru.

U usporedbi s 2009., u 2012. je u Virovitičko-podravskoj županiji isporučeno čak 3.9 milijuna kilograma mlijeka manje, pri čemu je isporuka pala s 25 milijuna kilograma na 21,2 milijuna kilograma sirovog mlijeka godišnje. Alarmantni su i podaci o padu broja farmera, sa 929 u 2007. na svega 571 farmera u 2012. godini.

Foto: depositphotos.com, racorn


Tagovi

Virovitičko-podravska županija Virovitica Mlijeko Mljekarstvo Centar za mliječne proizvode


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje