Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 20.09.2023. 12:35
  • Grad Zagreb, Zagreb

Unatoč afričkoj svinjskoj kugi porastao broj svinja i krmača u Hrvatskoj?

Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da je broj svinja u rujnu značajno veći od iskazanog broja u siječnju.

Foto: Depositphotos/janecat11
  • 1.341
  • 289
  • 0

Prije potvrde afričke svinjske kuge od 2019. godine kategorizirano je više od 74 tisuće objekata, a biosigurnost podignuta za nešto više od 25 posto objekata, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, prije potvrde bolesti obavili su brojne preventivne radnje koje, između ostalog, uključuju provođenje veterinarskih pregleda gospodarstava (Odluka ministrice poljoprivrede od 1. lipnja 2022. godine), izmjenu Naredbe o sprječavanju i suzbijanju afričke svinjske kuge (posljednji put 9. lipnja 2023. godine), popisivanje i kategorizaciju objekata u kojima se drže svinje u svrhu podizanja biosigurnosti.

Kategorizacija i popisivanje gospodarstava

"Nakon potvrde zaraze, uz iznimne napore veterinarskog sustava, koji podrazumijevaju uključivanje većine sudionika u direktne radnje na suzbijanju, nacionalni veterinarski sustav je nastavio provoditi popisivanje i kategorizacije gospodarstava", pojasnili su.

Pri tome je, kažu, potrebno naglasiti da ovlaštene fizičke osobe koje provode eutanaziju ne mogu istovremeno provoditi i popisivanje i kategorizaciju, kao i da ovlaštene fizičke osobe koje provode radnje u zonama ograničenja ne mogu provoditi popise i kategorizacije izvan zona ograničenja.

Rastao broj svinja i krmača?

"Slijedom navedenog, od potvrde dana bolesti 7.126 objekata je u suradnji s ovlaštenim tijelima, zadovoljilo uvjete za prekategorizaciju u više kategorije biosigurnosti -poštivanje svih zakonom postavljenih uvjeta, od čega je najveći broj u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Krapinsko-zagorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji", navode iz Ministarstva.

Dodatno, prema posljednjim podacima iz unaprijeđenog Jedinstvenog registra domaćih životinja, izvješća slijedom veterinarskih pregleda gospodarstava i redovitih mjesečnih dojava posjednika, broj svinja u Republici Hrvatskoj u rujnu 2023. godine je 931.149 i značajno je veći od iskazanog broja u siječnju ove godine 793.057. Pri tome, broj krmača u rujnu, također, pokazuje trend rasta u odnosu na isto razdoblje 92.380 u usporedbi s 79.093.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Svinje Krmače Ministarstvo poljoprivrede Biosigurnost


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB