Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cjepivo
  • 03.11.2023. 15:00

Upozorenje o nepropisno ispitanim cjepivima protiv afričke svinjske kuge

Nekvalitetna cjepiva predstavljaju rizik za dalje širenje bolesti, upozorava Svjetska organizacija za zdravlje životinja

Foto: Depositphoto/thaistockphoto
  • 1.154
  • 58
  • 0

Kontinuirano širenje afričke svinjske kuge (ASK) zabrinjava svinjogojski sektor na globalnoj razini, a nedostatak cjepiva ili efikasnog liječenja čini kontrolu bolesti izazovnom. Istraživači diljem svijeta rade na razvoju efikasnih rješenja.

No, istovremeno Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH) naglašava važnost upotrebe visokokvalitetnih cjepiva s dokazanom efikasnošću i sigurnošću, a koje su bile predmet regulatorne evaluacije i odobrenja u skladu sa međunarodnim standardima.

Visoki rizici upotrebe

U ovoj organizaciji upozoravaju da nekvalitetna cjepiva predstavljaju rizik za daljnje širenje bolesti i virusa koji mogu dovesti do pojave akutnih i kroničnih oboljenja te novih sojeva, koji bi mogli spriječiti otkrivanje i rezultirati akutnim, kroničnim i perzistentnim infekcijama ASK-a na farmama.

Programe cijepljenja treba provoditi kao dio sveobuhvatne strategije prevencije i kontrole, koja bi trebalo uključiti i druge važne mjere kao što su stroga biološka sigurnost, mjere uvoza i kontrole kretanja.

Navodi se da treba provoditi dobro osmišljen program koji će uzeti u obzir ostale faktore, lokalnu epidemiologiju bolesti, očekivane ciljeve cijepljenja, adekvatnost i održivost relevantnih tehničkih, financijskih i ljudskih resursa, uključiti nadzor i praćenje poslije cijepljenja. 

Prati se licenciranje

WOAH prati napredak nekoliko kandidata za cjepivo u različitim fazama razvoja. Neke zemlje su ili odobrile ili provode terenska ispitivanja za upotrebu modificiranih živih kandidata za cjepivo protiv ASK genotipa II.

Cjepivo za afričku svinjsku kugu se pokazalo uspješno?

U izvješću Komisije za biološke standarde WOAH-a predložen je novi nacrt standarda za njihovu proizvodnju. Pozvali su proizvođače i članove istraživačkih timova da ih uzmu u obzir kada razvijaju i ocjenjuju kandidate koji bi mogli biti odobreni te daju svoje komentare.  


Tagovi

Svinje Afrička svinjska kuga Istraživanje Bolest svinja WOAH Kontrola bolesti Cjepljenje svinja Rizici cjepiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.