Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trputac
  • 12.02.2024. 07:30

Uskolisni trputac dobar kao hrana za stoku?

U SAD, Australiji i posebno u Novom Zelandu, uskolisni trputac se koristi kao hrana za stoku. Koji je njegov najvažniji sastojak i kakve su mu nutritivne vrijednosti?

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 840
  • 49
  • 0

U sektoru stočarstva se intenzivno raspravlja o različitim strategijama prilagodbe klimatskim promjenama. U fokusu je povećana proizvodnja biljnih vrsta i sorti otpornih na sušu, kao i veća raznolikost u uzgoju hrane. Svoje mjesto tu je našao i uskolisni trputac, piše prof. dr. Manfred Hoffmann na lkvsachsen

Uskolisni trputac (Plantago lanceolata) pripada obitelji trputaca (Plantaginaceae) zajedno sa širokolisnim (Plantago major).

Otporan i ljekovit 

Višegodišnja je biljka, dobro podnosi zimu, a često ju smatraju i korovom. Može narasti do 50 cm visine. Listovi šiljastog oblika su raspoređeni u rozeti. Ima dugo korijenje koje mu omogućuje pristup vodi čak i u dubljim slojevima tla.

Vrlo je tolerantan na visoke temperature i raste na svim vrstama tla. 

Poznat je pod raznim imenima kao što su veliki trputac, velika bokvica, pitoma bokvica, marina bokva, pasvica, paskvica, trput, čelnik, muška bokvica. 

Ljekoviti uskolisni trputac: Biljka buntovnica prilagodljiva klimatskim promjenama

Za ljudsku upotrebu se koristi od svibnja do listopada. Njegova ljekovita svojstva poznata su još od antike. U narodnoj medicini se upotrebljava kod katara gornjih dišnih putova, hripavca, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Olakšava iskašljavanje, plućne astme, probavne smetnje. Koristi se kao čaj, u čajnim mješavinama, tinkturama, sirupima i ljekovitim kremama. 

Nutritivna vrijednost 

Kada je riječ o udjelu ove biljke u mješavinama za ispašu, o njegovom značaju za goveda i ovce se raspravlja već više od 30 godina. 

Glavna ljekovita svojstva uključuju:

  • antibakterijsko i protuupalno djelovanje, čak ga nazivaju "biljnim penicilinom";
  • smirujuće djelovanje protiv nadražujućeg kašlja;
  • protuupalni učinak u usnoj šupljini i dišnim putevima; 
  • povećava zgrušavanje krvi;
  • potiče epitelizaciju u procesu zacjeljivanja rana;
  • zaštita jetre, npr. od mikotoksina;
  • ima utjecaj na metabolizam dušika i proteina -> inhibira nitrifikaciju.

Njegove nutritivne vrijednosti su značajne, a k tome je i prilagodljiv kako u pogledu zahtjeva tla tako i vodnih uvjeta. Sadrži velike količine kalcija, natrija i kalija.

Navodi se da trputac može doseći do 6,8 mega džula po kg suhe tvari, a s pojavom cvatnje značajno se smanjuje nutritivna vrijednost.

Njegov najvažniji sastojak je glikozid aukubin koji ima antimikrobno djelovanje. 

Ispaša i silaža 

U Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i posebno u Novom Zelandu, uskolisni trputac se koristi kao hrana za stoku. Čini 10 - 15% travnjaka, ali se također silira i koristi u kombinaciji s travnom silažom.

Reprodukcijskim radom s ciljem dobivanja biljke za stočnu hranu za goveda on se trenutno uzgaja u Novom Zelandu. Cilj je dobiti sorte s visokim udjelom listova.

Mliječne krave hranjene s 30% trputca u suhoj tvari hrane imale su značajno niže izlučivanje dušika u mokraći, dok su unos hrane, količina mlijeka i sastojci u njemu ostali nepromijenjeni. Ispaša na travnjaku s mješavinom trputca kod mliječnih krava rezultirala je smanjenjem udjela dušika u mokraći za 19%.

U Novom Zelandu su provedeni i eksperimenti u kojima je 100 % paše travnjaka zamijenjeno trputcem, pri čemu nije bilo komplikacija.


Tagovi

Uskolisni trputac Stočna hrana Trputac za stoku Uzgoj uskolisnog trputca Otporna sorta Klimatske promjene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍