Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Držanje krava
  • 25.08.2024. 16:30

Uvjeti držanja itekako utječu na plodnost krava - evo nekoliko savjeta

Na farmama s izrazito mliječnim kravama, remont stada je i do 40 posto, istaknuli su iz PSSS. Koje uvjete zadovoljiti kako bi grla dala što bolje proizvodne rezultate?

Foto: Depositphotos/NataliGlado
  • 120
  • 0
  • 0

Veliko povećanje mliječnosti kod krava dovelo je i do velikog smanjenja plodnosti kod istih. Na farmama s izrazito mliječnim kravama, remont stada je i do 40 posto, istaknuo je stručnjak dipl. Nenad Vujčić iz Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe Srbije (PSSS).

Stoga je važno da im se osiguraju što bolji uvjeti i prostor kako bi dale što bolji rezultat. Neki od njih su, ističe Vujčić, ležište koje mora biti udobno i čisto, jer duboka stelja omogućuje mirno i duže ležanje.

Također, pojašnjava kako boksevi za telenje moraju biti dovoljno prostrani (npr. 4x3m) s dosta prostirki i moraju se nalaziti u štali radi izravnog vizualnog kontakta s drugim kravama.

"Podloga po kojoj se životinja kreće mora biti stabilna i sigurna bez mogućnosti proklizavanja", savjetuje, dodajući da je vrlo važna i rasvjeta odnosno da osvjetljenje do 16 sati dnevno pozitivno utječe na mliječnost i plodnost krava.

Stres, čiji su uzroci vrlo različiti, treba što više sprječavati, a u vrijeme visokih vrijednosti temperatura, primjena ventilatora i prskalica za hlađenje prostora je dobrodošla i vrlo povoljno utječe na njih.

Ovaj stručnjak ističe da se krave vole četkati (nekada ručno, sada mehanizirano). Četkanje ima vrlo povoljan utjecaj na to da se grla bolje osjećaju i budu zadovoljnija, a tamim tim utječe pozitivno i na plodnost.


Tagovi

Ležište krava Plodnost krava Nenad Vujčić PSSS Četkanje krava Mliječnost krava Rasvjeta na farmi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.