Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć svinjogojcima
  • 07.12.2023. 10:55

Uz pomoć uzgajivačima od 7,5 milijuna, kreće i isplata obećanih 600 eura za svinjske polovice

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je na koji način će se obavljati isplata ove jednokratne financijske pomoći.

Foto: Karolina Rastija
  • 1.933
  • 138
  • 0

Uz dvije izmjene programa kojima je osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpora zbog pojave afričke svinjske kuge, kreće i isplata obećanih 600 eura za svinjske polovice

Kako je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, ova financijska pomoć dodijelit će se subjektima koji Izjavom (potpisivanjem dokumenta kojeg možete pronaći ispod teksta) potvrde suglasnost za dobivanje financijskih sredstava.

Potpisom potvrđuju da su suglasni s obvezom dostave računa za kupovinu svinjskih polovica te da će račun na kojem je navedeno njihovo ime i OIB dostaviti Ministarstvu poljoprivrede u roku od 30 dana od dana isplate novčanih sredstava.

Izjavu je moguće popuniti u područnim uredima Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede ili u područnim uredima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a potpisanu je moguće i dostaviti na adresu elektroničke pošte svinjogojstvo@mps.hr. Rok za dostavu je 12. prosinca 2023. godine.

Podsjetimo, donesen je Nacrt prijedloga izmjene i dopune Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge. Za provedbu u 2023. godini osigurana su sredstva u iznosu od 5.000.000 eura, a predloženom izmjenom i dopunom osigurat će se dodatna sredstva za provedbu u 2024. u iznosu od 5.000.000 eura.

Tu je i Nacrt prijedloga Programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja. Prihvatljivi korisnici su subjekti, fizičke ili pravne osobe koje uzgajaju rasplodne i/ili proizvode tovne svinje, na objektu/objektima korisnika provedeno je usmrćivanje svinja ili uklanjanje svinja od trenutka potvrde afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj temeljem zapisnika inspektora Državnog inspektorata Republike Hrvatske, te nisu u mogućnosti držati ove životinje.

Financijska sredstva za provedbu Programa iznose 2.500.000 eura.


Dokumenti


Tagovi

Potpore Pomoć svinjogojcima Ministarstvo poljoprivrede Jednokratna pomoć Svinjske polovice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"