Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora svinjogojcima
  • 03.08.2023. 11:35

Uzgajivačima zbog afričke svinjske kuge pomoć kroz dvije mjere potpora

Program potpore koji je u savjetovanju, sadrži dvije mjere odnosno Mjera 1. Nadoknada tržišne vrijednosti za uginule i usmrćene svinje te Mjera 2. Nadoknada gubitka prihoda za uklonjene svinje

Foto: Depositphotos/Fahroni
  • 5.258
  • 319
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje pustilo Prijedlog Pravilnika o provedbi Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge. 

Kako stoji u njemu, riječ je o dvije mjere odnosno Mjera 1. Nadoknada tržišne vrijednosti za uginule i usmrćene svinje te Mjera 2. Nadoknada gubitka prihoda za uklonjene svinje. 

Između ostalog, navodi se da su za potporu u Mjeri 1 prihvatljiva grla za koje je utvrđeno uginuće i/ili koja su usmrćena od dana potvrde pojave afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj temeljem zapisnika nadležnog veterinarskog inspektora Državnog inspektorata.

Osigurana će kroz nju biti sljedeća naknada:

  • Prasad i odojci do 35 kg 100 eura po grlu
  • Tovne svinje 2 eura po kg žive težine
  • Nazimice, krmače i nerasti 650 eura po grlu

Za potporu u Mjeri 2 su prihvatljiva grla s objekata u području zone ograničenja, a koja su uklonjena u klaonici određenoj od strane Ministarstva temeljem navedenog zapisnika. 

Iznos se utvrđuje na način da se cijene pojedinih kategorija i težinskih razreda svinja umanje za prihod od prodaje životinja koje su zaklane. S tim da se taj prihod potvrđuje računom/otkupnim blokom izdanim od strane klaonice.

Cjelovito savjetovanje pročitajte ovdje

Vezano uz postupak dodjele i isplate potpore za Mjeru 1, njega, koristeći podatke o provedenim mjerama dostavljene od strane Državnog inspektorata i drugih podataka iz internih baza i evidencija, provodi Ministarstvo i uspostavlja analitiku i popis korisnika provjerom o upisu u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te o utvrđenom uginuću i/ili o provedbi usmrćivanja svinja i zabrani držanja svinja u razdoblju. 

Zahtjev za potporu za Mjeru 2 popunjava se putem AGRONET zaštićene mrežne aplikacije Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Savjetovanje je otvoreno do 7. kolovoza 2023. 


Tagovi

Afrička svinjska kua Nadoknada tržišne vrijednosti Nadoknada gubitka prihoda Javno savjetovanje Program potpore Mjera 1 Mjera 2


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).