Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vaganje svinja
  • 16.08.2024. 07:30

Vagate li svinje redovno? Evo zašto biste trebali

Jedan svinjogojac opisuje da provodi kontrolna vaganja otprilike kada grla dosegnu 60 kg. Pojasnio je i zašto.

Foto: Shutterstock/aomsopida
  • 396
  • 52
  • 0

Prodaja svinja u pravo vrijeme, odnosno kada dostignu odgovarajuću težinu, ključan je faktor za ekonomski uspjeh. U tom slučaju jedan alat nikako ne biste smjeli zanemariti, iako on obično stoji u nekom zabačenom prostoru farme.

Riječ je o vagi, a Agrarheute je objavio nekoliko motivirajućih argumenata za njenu upotrebu u pravu svrhu – vaganje svinja.

Nitko nije objektivniji od vage

Prenoseći iskustva svinjogojaca koji mjere težinu svakog svog grla, navode kako to je mukotrpan posao, ali se isplati. Vaganje u različitim fazama starosti može biti velika pomoć u upravljanju, ali i značajno za poboljšanje zdravlja životinja i produktivnosti, čime se povećava i prihod farmera.

Jedan svinjogojac opisuje da provodi kontrolna vaganja otprilike kada grla dosegnu 60 kg. Na temelju toga određuje trenutak kada počinje sa završnim hranjenjem.

Na kraju, ono može biti čak i korak prema većoj održivosti u uzgoju. Primjerice, ako znate koliko su u prosjeku teške vaše krmače, redovnim mjerenjem težine možete ranije uočiti probleme, prilagoditi strategiju hranjenja i izbjeći rasipanje hrane. 

Također možete pravovremeno reagirati ako krmače ne dobivaju dovoljno na težini, jer to negativno utječe i na zdravlje prasadi i može dovesti do toga da krmače daju premalo mlijeka. Posljedice mogu uključivati manji broj uzgojene prasadi ili veće troškove veterinara.

Rutina koja se isplati

Vaganje svinja je ponavljajuća, ponekad iritantna rutina. No, znati koliko one teže, bez obzira u kojoj su fazi starosti, pomaže u održavanju njihovog zdravlja i poboljšanju dobrobiti. 

U konačnici, to povećava efikasnost i vaš prihod te je također alat za veću održivost.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Vaganje svinja Svinjogojstvo Tov svinja Mjerenje težine svinja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljubav i priroda… Biljsko jezero. #RuralFoto #priroda