Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Panić
  • 09.05.2024. 12:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Majur

Valentino Panić: Robot je napravio revoluciju na našoj farmi i olakšao nam život

Visoke tehnologije i softverska rješenja srce su suvremenog govedarstva, a na putu do ovakve proizvodnje obitelj Panić posljednjih godina usko surađuje sa stručnjacima iz tvrtke Sano.

Foto: Goran Gazdek
  • 3.688
  • 351
  • 0

Na farmi OPG-a Panić u Majuru kraj Bjelovara danas je 75 muznih krava simentalske pasmine. Obiteljska je to farma nastala još 1905. godine kada je utemeljitelj gospodarstva Milutin Panić iz Njemačke uvezao prve simentalske junice. Posao je nastavio njegov sin, a kasnije i unuk Predrag koji je sada upravljanje prepustio svome sinu Valentinu.

I dok se mnoge mljekarske farme zbog sve većih ulaznih troškova i nikad manje otkupne cijene mlijeka zatvaraju, četvrta generacija mljekara u ovoj familiji 2001. godine odlučila je ne odustati od obiteljske tradicije već novim ulaganjima osuvremeniti i unaprijediti proizvodnju. Izgrađena je potpuno nova farma opremljena Fullwood M²erlin muznim robotom.

Vrijednost investicije bila je 9,5 milijuna kuna dijelom osiguranih vlastitim sredstvima, a dijelom kreditom HBOR-a. Panići su shvatili da robotika zajedno s automatizacijom i pripadajućim softverima predstavlja budućnost mljekarske proizvodnje i ni trena nisu dvojilI u takva ulaganja.

Nova štala s robotskom mužnjom 

Do prije četiri godine obitelj je provodila jako puno vremena u štali s ciljem da pomuzu krave dva puta dnevno i otkriju što veći broj onih koje su spremne za osjemenjivanje. Iako u tome uspješni, najmanje 30 posto krava im je kontinuirano promicalo. To je glavni razlog zašto su odlučili investirati u novu štalu prilagođenu za robotsku mužnju kao i za cjelokupan sustav automatizacije procesa na farmi.  

Visoka tehnologija je srce suvremenog govedarstva, kaže Stojsavljević

Mužnja robotom traje 24 sata svih 365 dana u godini. U prosjeku svaki dan muzu 65 krava.

"Slobodno mogu reći da je robot napravio revoluciju na našoj farmi i olakšao nam život. Sistem se sastoji od tri modula, dva tipa senzora koji prikupljaju podatke o proizvodnji i ponašanju svake životinje i softvera koji integrira, analizira i daje izvještaje o neophodnim akcijama na dnevnom, tjednom, mjesečnom i godišnjem periodu“, zadovoljan je Valentino.

U suradnji s najprestižnijim sjemenskim kućama tri puta godišnje rade izbor bikova. "Na putu do ovakve proizvodnje posljednjih sam godina usko surađivao sa stručnjacima za govedarstvo iz kompanije Sano. Osim toga što mi pomažu u odabiru proizvoda za različite kategorije životinja, imaju i pristup programu za upravljanje farmom putem računala. Komunikacija s njima je na dnevnoj razini, a sve s ciljem kako bi se osigurale uspješne performanse krava“, objašnjava Valentino.

Dodaje kako su konstantnim ulaganjem u genetiku uspjeli uzgojiti krave s visokim potencijalom za proizvodnju mlijeka što je dodatno otežalo praćenje reprodukcije na tako superiornim kravama, a još veća otežavajuća okolnost je bio povećan broj životinja na farmi pa su robot i informatizacija svakako dobro došli.

Naglasak na kvaliteti stočne hrane 

No, nije samo sistem zaslužan za poboljšanje proizvodnje. U posljednje dvije godine stavili su veliki naglasak, osim na reprodukciju i zdravlje, na kvalitetu proizvedene stočne hrane. Tu se prvenstveno odnosi na voluminozni dio koji mora biti savršeno pripremljen. Redovno se radi periodična analiza svih hranjiva na farmi.

"Za krave u proizvodnji upotrebljavamo visokokvalitetne proteinske koncentrate iz Sano linije. Za krave u laktaciji je to Protamilk Complete. Uz to još koristimo DextroFat Protect i Multisan Nektar, za zasušene krave Mipro Pren 400, a za tovnu junad MiproBull 250. Za odgoj teladi koristimo premium zamjenice za mlijeko. Uspješnu reprodukciju kod junica osiguravam upotrebom Primasana“, nabraja nam Predrag Panić.

Valentino Panić nastavlja obiteljsku tradiciju 

Uspoređujući današnje vođenje farme s onim od prije pet ili deset godina Valentino ističe da za uspješnu proizvodnju uvijek vrijede ista pravila. "Potrebno je pripremiti dobru voluminoznu hranu, osigurati zdravlje životinja, komforan smještaj i dobru i kvalitetnu mužnju s uspješnom reprodukcijom u opuštenoj atmosferi“, potvrđuje mladi stočar.

U Sanu ističu nužnost pomicanja tradicionalnih granica u poljoprivredi prema digitalnom dobu zbog promijenjenih uvjeta na tržištu, iscrpljivanja poljoprivrednog zemljišta i klimatskih promjena. Smatraju da je u novim tržišnim uvjetima, kada se farmeri susreću sa sve većim financijskim stresom, važno menadžersko upravljanje farmama što podrazumijeva investicije u nove tehnologija.

"Povećanje proizvodnje mlijeka uporabom preciznog menadžmenta koji uključuje genomske analize za mužnju krava, kao i s opcijom pasterizacije predstavlja nezaobilazno rješenje svakog naprednog farmera. Dvije brzine miješanja osiguravaju optimalnu pripremu mliječne zajednice. Konstrukcijsko rješenje s dvostrukom stijenkom sprječava karmelizaciju mliječne zamjenice i lijepljenje po unutarnjim zidovima spremnika“, objašnjava dipl.ing. Daniel Stojsavljević, regionalni menadžer za muzne sustave i softverska rješenja u tvrtki Sano.

Mliječne zamjenice

U paleti najkvalitetnijih mliječnih zamjenica koje koristi OPG Panić prilikom napajanja teladi je visokotehnološki uređaj, Förster milk taksi koji osigurava adekvatnu pripremu mliječne zamjenice i optimalnu temperaturu napajanja koja će biti konstantna tijekom cijelog procesa napajanja.

Milk taksi za napajanje teladi 

"Najnovija je to generacija milk taksija s naprednim rješenjima koja nalaze praktičnu primjenu u menadžmentu napajanje teladi. Dostupan je u izvedbama od 120, 200 i 300 litara s opcijom hlađenja i spajanja na robot za strukturiranje fenotipa životinje koji daleko nadilaze proizvodne potencijale prosjeka populacije“, kazuje Stojsavljević naglašavajući kako uporaba visoke tehnologije i softverska rješenja za upravljanje farmom raznim senzorima i postupcima automatizacije koje olakšavaju rad farmama danas predstavljaju srce suvremenog govedarstva.

Više informacija potražite na nekom od niže navedenih kontakata. 


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Panić Mliječne krave Simentalska pasmina Mužnja robotom Informatizacija Valentino Panić Proteinski koncentrat Mliječne zamjenice


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.


Partner

Sano - Suvremena hranidba životinja d.o.o.

Industrijska cesta 1, 44317 Potok, Popovača, Hrvatska
tel: +38544568000, e-mail: sano@sano.hr web: https://www.sano.hr/hr